Hjælp børnene til at elske de grønne snacks
De grønne og røde stykker frugt og grønt skal hjælpes med dressing og drys
Går teenageren i en stor bue uden om selleristavene og agurkehumplerne, som ellers er så sunde og fine? Sådan gør de fleste store børn. Men det er ikke umuligt, at lokke en sund snack i dem. De grønne og røde stykker frugt og grønt kan bare ikke stå alene, hvis de store børn skal få lyst til dem.
Ph.d.-studerende Line Holler Mielby har skrevet en ph.d.-afhandling om, hvordan 10-16 årige kan få lyst til at spise flere snacks af frugt og grønt.
Line Holler Mielby har afprøvet strategier med sunde snacks over for 10-16-årige skolebørn.
»Det gælder om at finde noget, der tiltaler dem så meget, at de ville købe det for deres egne penge,« siger Line Holler Mielby.
Vær ikke så bange for sukker
Marsbaren, romkuglen og vingummiposen er produkter. Det har mors og fars velmente gulerodsstave svært ved at hamle op med, men du kan stjæle lidt af konceptet og gøre dine grønne lækkerier til produkter, siger Line Holler Mielby.
Grønne snack-trick
Tænk utraditionelt
Dyp gulerødderne i et syrnet mejeriprodukt som fromage frais rørt med lidt karamelsauce eller brun farin.
Lad det smage
Dippen skal være fed, sød, salt eller stærk. Børn kan generelt godt lide især det søde og det salte.
Server i faver
Farverige dips er et hit. Rør en rød dip af 2 dl syrnet mejeriprodukt, 3 spsk. ketchup, evt. lidt mayonnaise, og smag til med paprika – og måske lidt chili. En grøn dip kan laves af for eksempel ymer med meget finthakkede grønne krydderurter, så børnene ikke skal pille trevler fra, citronsaft og lidt salt.
Giv plads til nutella og lakrids
Dip kan være nutella, oliventapenade, flødeost rørt med lakridspulver, tomatsalsa, moset, moden mango og banan med lime, hindbærpure eller jordbærpure tilsat sukker eller flydende honning. Du kan bruge alt, hvad du lige har, og som fantasien og børnene kan finde på.
Purer, rist og blend
Prøv også et syrnet mejeriprodukt blandet med purerede ærter og lidt hvidløg, salt og peber. Bland frugtsirup i græsk yoghurt, eller rør blendede tørrede frugter i yoghurt eller hakkede, ristede nøddestykker i honning.
Kilde: Anne W. Ravn
Snacken skal først og fremmest være nem at håndtere og spise, det vil sige, at den skal skæres ud, hvis den ikke i forvejen har en håndterlig størrelse som vindrueklaser, cherrytomater, små gulerødder og agurker. Farverne skal kombineres, så snackudvalget ser spændende og interessant ud. Kombiner for eksempel rødt og gult og tilsæt smagselementer, som børn i forvejen godt kan lide. Server snacken med en smule af deres yndlingsdressing. Hvis de er vilde med hawaipizza, så genskab kombinationen af rød peber og annanas.
»Vær ikke bange for en smule sukker. Det er bedre at spise et kvart kilo gulerødder med lidt sukker end et kvart kilo vingummibamser.« siger Line Holler Mielby
Kombiner ananas med chili og find andre kombinationer
Kombinationer er godt, hvis du vil have dine store børn til at spise flere grønne snacks, viste erfaringerne med de 10-16-årige.
»Server ikke agurkehumplerne alene, men sammen med noget, de godt kan lide, for eksempel brød eller dip, og prøv at servere ananas med lidt chili. Nogle unge, især drenge, er i en periode, hvor de søger grænser, og det kan betyde, at de godt kan lide at blive chokeret på smagsløgene,« siger Line Holler Mielby.
Glem ordet sund og ignorer børnene
Brug ikke ordet sund. Sund får de store børn til at associere til mors lille artige dreng, og de er så trætte af at blive prakket noget på.
Den bedste strategi er at ignorere børnene, siger Line Holler Mielby.
»Sæt dig foran tv’et med de flotte indbydende snacks med dip og andet lækkert udstyr, og begynd at spise af dem selv. Børnene er så vant til at få stor opmærksomhed, at de vil blive nysgerrige, når det modsatte sker. De kommer måske af sig selv og smager,« siger Line Holler Mielby.
Lad nysgerrigheden råde
Forfatter og diætist Anne W. Ravn rådgiver om sund mad og eksperimenterer med sunde snacks til sine egne børn. Erfaringen viser, at det somme tider betaler sig at peppe grøntsager op, og at lakridspulver eller chokoladepulver, chili og kokosmel hjælper den sunde snack på vej. Når man gerne må dyppe blomkålsbuketten i ketchup, får det smagsløgene og grøntsagsviljen gevaldigt på gled.
»Det handler ikke om at gøre alting sødt eller at overdøve grøntsagerne, men om, at børnene skal have lov til at eksperimentere, og at vi anerkender deres nysgerrighed. Samtidig opildner vi dem til at gå i køkkenet selv,« siger Anne W. Ravn.