“Hellere én god kop kaffe end fem dårlige”

Samuli Marila, rister og kaffesmager hos Copenhagen Roaster, har vundet DM i kaffesmagning.

Samuli Marila bedste kafferåd er, at man selv kværner sine bønner og skifter mærke fra gang til gang.

God kvalitet, tak!

Samuli Marila synes godt om kaffe. Kaffe af god kvalitet vel at mærke. En del af hans arbejde består i at smage på kaffeprøver fra kaffeplantager over hele verden. Samuli Marila begynder med at dufte til den nymalede kaffe. Allerede her afslører kaffen, om den består af gode bønner. Umodne bær dufter af jordnødder, majs, græs eller træ.

Derefter hælder han varmt vand over og fjerner det lysebrune skum på overfladen. Skummet smager bittert og forstyrrer smagen. Samuli Marila suger med stor kraft en lille tår kaffe op fra en ske. Det store sug giver ilt til kaffen og frigiver aromaer.

Han smager på kaffen flere gange. Nogle gange holder han sig for næsen, imens han lader kaffen komme rundt i hele munden. På den måde kan han smage kaffen uden at blive forstyrret af aromaer. Hvis kaffen er brygget på gode bønner, kommer fornøjelsen. Kaffe på gode, modne bønner har en god balance mellem bitterhed, syre og sødme.

»Kvalitet fornægter sig ikke. Jeg vil påstå, at man bliver bedre mæt af at drikke en enkel velbrygget kop kaffe, end når man hælder den femte sorte kop fra automaten ned.«

Hans bedste råd, hvis man vil have lidt mere ud af sin kaffe, er at kværne sine bønner selv og skifte mærke fra gang til gang. På den måde opdager man de mange forskellige smage og dufte, kaffe kan have.

Læs mere om