Redaktionen anbefaler






Utrænede hunde på svømmetur kan få ondt i halen, og det kan blive meget smertefuldt for hunden, hvis ikke den får den rigtige hjælp.
Du har taget hunden med på stranden på en dejlig, dansk sommerdag. Hunden har været ude og vælte sig i bølgerne, og nu skal I hjem. Normalt logrer hunden med halen, når du kalder, men nu er halen helt død og hænger slapt ned. Hunden har fået vandhale.
Når hunde svømmer, bruger de halen til at styre med, så den fungerer som en styrestang. Det kan føre til en inflammation i nerverne og musklerne omkring haleroden. I de værste tilfælde har hunden meget stærke smerter og hævelser. Vandhale kan tit spottes på, at hunden stopper med at logre med halen, fordi det gør ondt. Det sker oftest, når hunden har svømmet i koldt vand over længere tid og er blevet nedkølet.
Vandhale kan ramme alle hunde, men det er specielt hunde, der ikke svømmer så tit, der bliver hårdest ramt.
»Det kan være den utrænede svømmer, som svømmer en længere tur,« fortæller dyrlæge Mogens Brix. Han oplever, at mange slags hunde kommer forbi for at få behandlet en vandhale i klinikken.
Vandhale kan sammenlignes med, når vi mennesker får ondt i benene efter en lang løbetur, fordi musklerne er ømme af at være blevet overbelastet. Hunden kan opleve det samme, og smerterne kan være så slemme, at den slet ikke kan bruge halen.
Hvis ikke vandhalen går over af sig selv, kan det godt blive nødvendigt med en tur til dyrlægen. »Vandhale kan gå over af sig selv, men det kan også være så svært, at man er nødt til at give noget smerte- og antiinflammatorisk medicin, fordi de kan være så smertepåvirkede af det,« fortæller Mogens Brix.
I alle tilfælde skal man være opmærksom på, om hunden slikker sig i området omkring halen som en reaktion på smerterne, fordi hunden på den måde kan lave sår på sig selv, som der kan komme betændelse i. Reagerer hunden på den måde, er det vigtigt at komme en tur til dyrlægen, fordi sårene kan blive så betændte, at hunden bliver syg eller kan få permanent nedsat funktion af halen, hvis ikke den bliver behandlet i tide.
Vandhale er ikke et sjældent fænomen, og vandhalesæsonen strækker sig helt fra forår hen over sommer til efterår, og det er en meget almindelig skavank i Mogens Brix’ dyreklinik.
»Hvis det er sommer, og vandet er koldt, får vi dem ind hver uge,« siger han.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10