Førstehjælp: Hvis hunden får vandhale

En tur til vandet i det danske sommervejr kan hurtigt ende smertefuldt for din hund. Dyrlæge Mogens Brix fra Agria Dyreforsikring kommer med gode råd til forebyggelse og behandling af vandhale.

Utrænede hunde på svømmetur kan få ondt i halen, og det kan blive meget smertefuldt for hunden, hvis ikke den får den rigtige hjælp.

Hvad er vandhale?

Du har taget hunden med på stranden på en dejlig, dansk sommerdag. Hunden har været ude og vælte sig i bølgerne, og nu skal I hjem. Normalt logrer hunden med halen, når du kalder, men nu er halen helt død og hænger slapt ned. Hunden har fået vandhale.

Når hunde svømmer, bruger de halen til at styre med, så den fungerer som en styrestang. Det kan føre til en inflammation i nerverne og musklerne omkring haleroden. I de værste tilfælde har hunden meget stærke smerter og hævelser. Vandhale kan tit spottes på, at hunden stopper med at logre med halen, fordi det gør ondt. Det sker oftest, når hunden har svømmet i koldt vand over længere tid og er blevet nedkølet.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Alle hunde kan få vandhale

Vandhale kan ramme alle hunde, men det er specielt hunde, der ikke svømmer så tit, der bliver hårdest ramt. 

»Det kan være den utrænede svømmer, som svømmer en længere tur,« fortæller dyrlæge Mogens Brix. Han oplever, at mange slags hunde kommer forbi for at få behandlet en vandhale i klinikken. 

Vandhale kan sammenlignes med, når vi mennesker får ondt i benene efter en lang løbetur, fordi musklerne er ømme af at være blevet overbelastet. Hunden kan opleve det samme, og smerterne kan være så slemme, at den slet ikke kan bruge halen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det kan du gøre for at forbygge vandhale

  • Hvis du får hunden som hvalp, så lad den træne og bevæge sig i vandet, så den får et naturligt forhold til vandet. 
  • Lad hunden træne gradvis op, inden den skal på en længere svømmetur, så halen ikke bliver overbelastet. 
  • Tør hunden godt af efter svømmeturen, specielt omkring haleroden, så den ikke bliver kold. Nedkølingen i forbindelse med overbelastningen er den største årsag til vandhale.
  • Køb et godt hundetæppe til hunden, som er med til at holde hunden varm efter svømmeturen.

Hvad gør du med hunden, når den har fået vandhale?

Hvis ikke vandhalen går over af sig selv, kan det godt blive nødvendigt med en tur til dyrlægen.  »Vandhale kan gå over af sig selv, men det kan også være så svært, at man er nødt til at give noget smerte- og antiinflammatorisk medicin, fordi de kan være så smertepåvirkede af det,« fortæller Mogens Brix. 

I alle tilfælde skal man være opmærksom på, om hunden slikker sig i området omkring halen som en reaktion på smerterne, fordi hunden på den måde kan lave sår på sig selv, som der kan komme betændelse i. Reagerer hunden på den måde, er det vigtigt at komme en tur til dyrlægen, fordi sårene kan blive så betændte, at hunden bliver syg eller kan få permanent nedsat funktion af halen, hvis ikke den bliver behandlet i tide.

Vandhale er meget almindeligt, især i sommersæsonen

Vandhale er ikke et sjældent fænomen, og vandhalesæsonen strækker sig helt fra forår hen over sommer til efterår, og det er en meget almindelig skavank i Mogens Brix’ dyreklinik. 

»Hvis det er sommer, og vandet er koldt, får vi dem ind hver uge,« siger han.