Førstehjælp til din hund: Hvis hunden har skåret sig

En rift i trædepoten eller et snitsår i benet kan være nødvendige at behandle. Dyrlæge Finn Boserup, der er formand for Dyrefondet, giver gode råd til førstehjælp, hvis din hund har skåret sig.

Snitter hunden sig i foden, skal du få snitsåret tjekket. Store snitsår skal nemlig sys, så de holder ordentligt. 

Snitsår på trædepuder og i benene er de mest typiske skader, en hund får

Træder en hund på et glasskår fra en flaske eller en skarp sten, kan det give sår i trædepuden. Hunden kan også skære sig på skarpe siv eller is om vinteren, og sår i trædepuden er en af de mest almindelige skader, en hund kan få, fortæller Finn Boserup, der er formand for dyreværnsorganisationen Dyrefondet: 

»Skader på trædepuderne er forholdsvis almindelige. De kan bløde meget, og dermed er det meget synligt, men det gør sjældent meget ondt, hvis en hund skærer sig i trædepuden. Blødningen  er heller ikke livstruende, selvom det kan se voldsomt ud.« 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan behandler du sår i trædepuden

Nogle sår giver heller ikke blødning, og så opdager du måske først, at hunden har fået en skade, når den halter lidt eller slikker sig meget på den ene pote. 

  • Når en hund skærer sig, er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe, fortæller Finn Boserup: 
  • Hvis såret er lille, kan du rense det med en mild opløsning af brun sæbe eller sæbespåner eller klorhexidin. Skyl grundigt efter bagefter. 
  • Læg en lille gazebandage. Du må endelig ikke lægge bandagen for stramt. Lad hunden gå med bandagen om poten nogle dage, men skift bandagen 1 gang om dagen og rens eventuelt såret, før du lægger den nye bandage på, så holdes skidt ude af såret. 

Er det et stort snit i trædepuden, skal du gå til dyrlægen: 

»En hund kan også være så uheldig, at den skærer hele trædepuden over. Forestil dig trædepuden som en blomme, hvis der er et stort snit, kan du pludselig se vævet – og så skal en dyrlæge kontaktes, så trædepuden kan sys.«

I princippet kan store sår i trædepuden godt hele selv, men de store sår giver meget arvæv, der kan genere hunden, og derfor bør såret sys.

 

Ring til Dyrenes Vagtcentral

Er dit kæledyr sygt, så ring først og fremmest til din normale dyrlæge. Er det uden for åbningstiden, henviser de til en dyrlæge, der har vagt. 



Er et dyr i nød, for eksempel et dyr, der er kørt ned i trafikken, kan du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon: 1812

Dyrenes Vagtcentral er bemandet med medarbejdere, der har stor erfaring med dyr i nød – og samtidig driver vagtcentralen også en ambulancetjeneste. 

 

Sådan behandler du snitsår i benet eller andre steder på hundens krop

Lander hunden uheldigt i glasskår eller andre skarpe genstande, kan du risikere, at hunden skærer sener i benet over. Du vil typisk kunne se symptomer i form af en tå, der hænger lidt. 

Skæres en sene over, bør hunden altid komme til dyrlæge, og gerne hurtigt, fortæller Finn Boserup: 

»Sener heler dårligt, og derfor bør man altid komme til dyrlæge, hvis hunden har skåret sig over poten. Sker det om aftenen, kan man vente, til dyrlægen åbner om morgenen, men man skal ikke gå og vente en hel weekend.«

Risikoen for snitsår på trædepuder og sener er i øvrigt størst, hvis hunden løber frit. Her er der mere fart på, end når hunden er i snor. 

Snitsår i huden skal sys

Får din hund et snitsår i huden, bør du tage den til dyrlæge. Hvis såret er lille, kan hunden formentlig klare det uden at blive syet, men har det blødt, så du kan se det tydeligt, er der ikke megen tvivl om behandlingen: 

»Som udgangspunkt skal snitsår og flænger i huden sys af en dyrlæge. Hvis man ikke får syet et større sår, risikerer man, at der kommer meget arvæv. Arvæv kan på sigt genere hunden meget,« siger Finn Boserup.