Førstehjælp: Hvis hunden får hedeslag
Hunden kan få det alt for varmt
Hunden kan om sommeren få det så varmt, at den bliver overophedet, og det kan føre til hedeslag. Overophedningen kan ske på forskellige måder. Enten kan hunden være spærret inde i et varmt rum, som en bil eller et drivhus, men hunden kan også blive overophedet, når den er fysisk aktiv i lang tid ad gangen i varmt vejr.
Hunden får det varmt, fordi den kun kan komme af med varmen ved hjælp af fordampning ud af munden og et lille antal svedkirtler mellem trædepuderne.
»Deres tempereringsmuligheder og svedproduktion er næsten ikke eksisterende i forhold til os mennesker,« forklarer dyrlæge Mogens Brix.
Sådan kan du se, at hunden har fået hedeslag
Hvis hunden gør ophidset, gisper efter vejret, har røde slimhinder og høj puls, kan det være tegn på hedeslag. Hunden vil ofte selv forsøge at søge skygge og lægge sig på kolde flader. Hunden kan også blive urolig, forvirret, svimmel eller helt sløv, og til sidst kan den ikke rejse sig og bliver apatisk og kan gå i kramper og blive bevidstløs.
Sådan giver du hunden førstehjælp, når den har fået hedeslag
Det første, man skal gøre, er at få hunden væk fra varmen og få den ind i skyggen, så den ikke får det værre.
- Hunden kan afkøles med en bruser, men vandet må ikke være for koldt, fordi det kan give en choktilstand, hvis hunden bliver nedkølet for hurtigt. Vandet skal være mellem 15 og 20 grader.
- Det bedste sted at afkøle hunden er i lysken og på maven, fordi hunden har færre hår i de områder, og det betyder, at afkølingen virker bedre. Man kan også bruge våde håndklæder til at køle de samme områder.
- Er hunden i choktilstand, skal man søge dyrlæge, hvor den typisk bliver behandlet med nedkøling og får et drop, der skal hjælpe den, så den ikke bliver dehydreret.
Det sker desværre, at hunden bliver så overophedet, at den dør af følgerne. Bliver hunden behandlet i tide, vil den ikke få varige men, men hunde, der overlever sværere choktilstande, kan få varige men, som f.eks. skader på hjernen, som følge af manglende iltoptagelse under krampe eller komatøs tilstand.
Store hunde og hunde med sort pels er særligt udsatte
Det, der kan gøre din hund mere udsat, er:
- Stor krop. Specielt gigantracerne er udsatte, fordi deres kropsoverflade er lille i forhold til deres vægt.
- Kort snude. Hunde med korte snuder, som mops og engelsk bulldog – fordi de i forvejen har besværet vejrtrækning.
- Lang eller sort pels. Den tykke lange pels kan blive for lun, og sort pels suger varmen til sig.
- Dårligt helbred. Har hunden hjerte-kar-problemer eller lungeproblemer, er den i forvejen svækket, og ekstra udsat.
Lad aldrig hunden blive i bilen, uanset årstid
De fleste hedeslagsulykker sker i bilen, og det er derfor vigtigt, at man aldrig efterlader hunden i bilen, også selvom den er parkeret i skyggen, fordi bilen bliver varm, uanset hvor den står. Hedeslag er ikke kun noget, der rammer på de varme sommerdage. Et lukket rum, hvor solens stråler rammer, kan blive meget varmt – også når kalenderen siger forår, efterår og vinter.
»Jeg kommer aldrig til at anbefale, at man kan lade hunden være alene i bilen, selv i kortere perioder, selv med nedrullede vinduer, for det ender galt alt for mange gange,« siger Mogens Brix, der specielt i sommerperioden ofte møder hedeslagsramte hunde i klinikken.