Førstehjælp: Når hunden bliver bidt af en hugorm

Hugormebid er sjældne, men hvis din hund bliver bidt af en hugorm, skal du hurtigt til dyrlægen.

Mange hunde bliver hvert år bidt af hugorme. Især i perioden om efteråret er hundene særligt udsatte - det er her, hugormene får unger. 

Hugormebid er sjældne, men skal behandles hurtigt

Perioden fra begyndelsen af juli til begyndelsen af oktober kaldes hugormesæsonen. Det er her, hugormene får unger, og det er i den periode, at flest mennesker bliver bidt af en hugorm. De fleste hunde bliver bidt i perioden april til november. 

 

Lufter du hunden i et lyngområde eller et andet sted, hvor du ved, der er hugorme, risikerer du, at hunden bliver bidt. Det sker heldigvis forholdsvis sjældent, at en hund bliver bidt af en hugorm, til gengæld er det vigtigt, at du hurtigt får hunden i behandling. 

 

Ved du, at du skal lufte hund i et område med hugorm, så vær forberedt ved at have nummeret til nærmeste dyrlæge kodet ind i din telefon eller med dig. Bliver hunden bidt, så ring i forvejen, så dyrlægen kan være klar til at modtage jer. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2 små mærker afslører hugormens bid

2 små mærker ved siden af hinanden svarende til afstanden på hugormens tænder er første tydelige tegn på et hugormebid. Området omkring biddet hæver typisk op, og ligeledes kan hunden få besværet vejrtrækning, hvis den bides af en hugorm, fortæller Finn Boserup, der er dyrlæge ved Dyrefondet. 

 

»I nogle tilfælde ser man også, at hunden kan gå i shock (den medicinske betegnelse for chok) og miste bevidstheden, derfor gælder det om at komme meget hurtigt til dyrlægen, hvis din hund er blevet bidt af en hugorm,« siger Finn Boserup. 

 

Når en hugorm bider, indsprøjter den gift. Påvirkningen af hunden varierer meget – og er afhængig af den mængde gift, som hugormen når at sprøjte ind ved biddet. 

 

Giften kan medføre: 

  • nedbrydning af muskler 
  • blodets evne til at størkne forringes 
  • bevidstløshed
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

30 minutter til at komme til dyrlægen

Dyrefondet anbefaler, at du når frem til dyrlægen hurtigst muligt og gerne, inden der er gået 30 minutter. Under transporten er det vigtigt at holde hunden i ro, da muskelaktivitet betyder, at giften spreder sig hurtigere. 

 

Bær så vidt muligt hunden, når I skal til dyrlægen, så du undgår, at din hund bruger muskelkraft og dermed øger spredningen af giften. 

Biddet skal ikke suges eller afkøles, og der skal ikke bindes noget omkring biddet, så blodcirkulationen stoppes.

Læs mere om