Fællesskaber: 44 borgere skaffer solceller til deres lokale brugs

På 16 dage lånte 44 lokale borgere fra Høm 800.000 kroner til byens Dagli’Brugsen, som nu kan få solceller på taget. Det vidner om en lyst til at investere lokalt og skubbe på den grønne omstilling i fællesskab, mener brugsuddeler Anders Apel Jensen.

Hvorfor lånte Dagli’Brugsen Høm penge af de lokale og ikke bare i banken?

»Vi, bestyrelsen og butikkens ledelse, ville gerne nedsætte butikkens CO2-aftryk med solceller på taget, men havde ikke pengene til projektet. Da vi fandt ud af, at vi gennem Coop Crowdfunding kunne låne penge af de lokale i Høm, var vi først skeptiske. Selvom vi havde en idé om, at vores medlemmer og beboerne i Høm havde lyst til at være med og i fællesskab hjælpe brugsen og den grønne omstilling, er 800.000 kroner virkelig mange penge. Vi gav det alligevel et skud, og på godt to uger havde 44 mennesker lånt os alle pengene. Det var megafedt. Og det gik faktisk for hurtigt. Der var rigtig mange, som gerne ville have været med, men ikke nåede det.«

Hvad får Dagli’Brugsen Høm ud af at involvere de lokale? 

»Involveringen af de lokale er fundamentet for, at vi kan drive butik, som vi gør. Det skaber synergi i lokalsamfundet. Som Høms lokale supermarked har vi et ansvar for at gøre området til et bedre sted at leve og bo. Vi skal selvfølgelig også tjene penge for at få det hele til at løbe rundt, men det er ikke vores primære formål. Selvom det ikke længere er den lokale landmand, der kommer til baglokalet med sine varer, kan vi styrke det lokale fællesskab på andre måder. For eksempel gennem sådan et lån her.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor har beboerne i Høm lyst til at investere i det lokale supermarked?

»Det er nok flere motivationsfaktorer, men lånet vidner om, at de gerne vil involvere sig i lokalområdet og synes det er fedt at kunne løfte projektet i fællesskab. Mange vil også gerne hjælpe den grønne omstilling på vej. Der er selvfølgelig også dem, der tænker, at det er en god forretning. Grundlæggende er der jo kun vindere i det her projekt. Og jeg kan mærke, det betyder noget, at det er Dagli’Brugsen, der står bag projektet. Mange er vant til, at brugsen er et fællesskab, som blandt andet laver aktiviteter og involverer sig i lokalsamfundet. Det er ikke bare et supermarked.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad har lånet betydet for fællesskabsfølelsen omkring Dagli’Brugsen Høm?

»Lånet var super relationsskabende, og det forbandt os pludselig med de her mennesker, der har skudt penge ind. Jeg har ikke haft så mange samtaler med kunder og medlemmer om ejerskab og fællesskab, som siden lånet blev lanceret. I processen blev det også tydeligt, at Dagli’Brugsen har en opgave i at udbrede budskabet om, hvad det betyder at være en del af en andelsbevægelse. Folk kom og sagde til mig: Vi vil gerne låne dig penge til din butik, men hertil måtte jeg sige: Det er ikke min butik, det er jeres butik. Jeg er her bare for at administrere den. Vi er alle sammen medejere, og hvis medlemmerne ønsker det, kan de have en stor indflydelse på butikkens udvikling.«

Flere lokale lån i fremtiden

Dagli’Brugsen Høm er forhåbentlig den første brugsforening af en række brugsforeninger i hele landet, som i den kommende tid vil lancere lokale lån gennem Coop Crowdfunding, hvor beboere i lokalområdet i fællesskab kan investere i brugsforeningen og den grønne omstilling. Med det lokale lån ønsker Coop Crowdfunding at hjælpe flest mulige brugsforeninger med at optimere og omstille deres energiforbrug og dermed reducere klimapåvirkningen fra butikkens drift.