Får jeg forgiftning af min morgenmad med hørfrø?

Skal jeg frygte blåsyren i de knuste hørfrø, jeg spiser hver morgen?
?

Jeg knuser hver morgen en spiseskefuld hørfrø og en spiseskefuld sesamfrø, som jeg spiser på A38 og lidt skyr sammen med lidt frugt og en spiseskefuld »Livets olie«, der består af hørfrø- kæmpenatlys- og græskarkerne-olie samt 3-4 store spiseskefulde af en blanding af mandler, solsikkekerner, valnødder og græskarkerner. Er jeg på grund af blåsyren i de knuste hørfrø i risiko for at få forgiftning på grund af denne lækre morgenmad?

Charley Iversen, Odense

Svar fra Leif Skibsted

Dit smukt sammensatte morgenmåltid vil ikke indebære nogen risiko for voksne. Olien giver sammen med frø og kerner en god blanding af gode fedtsyrer inklusiv gamma-linolensyre fra kæmpenatlys. Antioxidanter fra mandler og sesamfrø beskytter de flerumættede fedtsyrer mod oxidation. Kun hørfrø indeholder stoffer, der udvikler blåsyre, så mængden af hørfrø bør ikke øges. Solsikkefrø kan ligesom hørfrø indeholde tungmetallet cadmium som forurening, så man bør heller ikke dagen igennem spise solsikkekerner som snack. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om