Hvad er en passende mængde hørfrø?
Samvirkes brevkasse skriver, at knuste hørfrø aldrig bør spises i større mængder. Men hvad er større mængder? Er det f.eks. 1 teskefuld eller 1 spiseskefuld daglig til en voksen person?
Anne Vibeke Jørgensen, Odder
Svar fra Leif Skibsted
Hele hørfrø anvendes som mildt afføringsmiddel, og doser på 1 til 2 spiseskefulde er ufarlige. Ved indtag af 3 til 10 spiseskefulde knuste hørfrø er der derimod akut forgiftningsfare.
Hørfrø indeholder cyanogene glycosider, der er naturstoffer, der ved knusning af frøene frigiver cyanid, som er blåsyre. Indholdet af dette giftstof varierer mellem 190 og 1000 mg i et kg hørfrø. Umodne hørfrø indeholder mest. Det må frarådes at spise friskknuste hørfrø, da knusning aktiverer de enzymer, der frigiver cyanid.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.