Få det rigtige lys: Kig på lumen, når du køber pærer

I fremtiden forsvinder watt som mål for, hvor meget lys du skal bruge i dine pærer. Sparepærerne har været kendt for at give hårdt og hvidligt lys. Anne Bay, der er direktør for Center for Lys, fortæller, hvordan du ved hjælp af pærens lumental finder den rigtige pære, når glødepæren skal afløses
lyspærer på række

Watt er en forældet metode til at sige noget om mængden af lys, pæren giver. I stedet skal du vænne dig til at se på en pæres lumenværdi.

Farvel til watt som mål for lysstyrke

En 40 wat- pære passer over spisebordet, i loftet er der 75 watt - og i læselampen langt mindre. Siden opfindelsen af glødepæren i slutningen af 1800-tallet har vi været vant til at navigere efter watttallet på pærens emballage, når pæren skal skiftes.  

Efter udfasningen af glødepæren skal du nu til at vælge, om du skal have en sparepære, en LED-pære eller en halogenpære, når pæren springer. Her kan watttallet ikke længere bruges til noget, fortæller Anne Bay, der er direktør for Center for Lys: 

"Watt siger noget om den mængde strøm, pæren forbruger. Fremover skal man kigge på det tal for lumen, som står på alle pærer. Lumen er en værdi for mængden af lys, som pæren giver."

Med lumentallet kan man sammenligne forskellige lyskilder og være sikker på at få den rigtige mængde lys. Når man ikke kan bruge watttallet på LED-pærer, skyldes det blandt andet, at udviklingen går så stærkt, at 5 watt om to år måske kan give endnu mere lys. 

Find 40 watt-pærens afløser

Bruger du i dag en 40 watt-pære, kan du finde den lumenværdi, du fremover skal kigge efter i skemaet herunder:

Læs mere om