Er mænd bedre til tal end kvinder?

Der er noget, der tyder på, at der er større variation i intelligens hos mænd end hos kvinder. Der er flere meget dumme mænd og flere højt begavede mænd end kvinder, mener udviklingspsykolog.

Mænd klarer matematiske opgaver bedst

»Ja, de fleste undersøgelser viser, at mænd klarer sig bedst i matematiske opgaver, mens kvinder klarer sig bedre i de sproglige opgaver,« siger udviklingspsykolog Erik Lykke Mortensen fra Københavns Universitet.
»Men det er forklaringen, der er interessant. For er det en biologisk eller socialt betinget forskel?« tilføjer han.

Tidligt forskelle i udviklingen mellem drenge- og pigebørn

Ifølge udviklingspsykologen ser man meget tidligt forskelle mellem drenge- og pigebørn, og de forstærkes af den måde, forældrene behandler deres børn på.

»Der er et biologisk grundlag, som forstærkes fra dag ét af den verden, børnene kommer ind i. Når man undersøger de udviklingsmæssige milepæle, er der for eksempel en tendens til, at piger er hurtigere i kontakt med andre mennesker, mens drengene er hurtigere til fysisk bevægelse. Og det understøttes af forældrene. Når forældrene tager drenge op og gynger dem i hænderne, gør de det for eksempel lidt voldsommere end med pigerne.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

De dumme drenge

De største undersøgelser af kønsforskelle i intelligens stammer fra 1932 og 1947 i Skotland, hvor samtlige 11-årige blev undersøgt. Pigerne og drengene viste sig at være gennemsnitligt lige intelligente. Men i begge ender af skalaen var der flest drenge – altså flere meget lavt begavede drenge og flere højt begavede drenge. Flest piger befandt sig omkring gennemsnittet af skalaen.

Kilde: Erik Lykke Mortensen, Københavns Universitet

Flere ekstreme mænd

Samtidig skyldes forskelle i de områder, kvinder og mænd dygtiggør sig i, ifølge Erik Lykke Mortensen normer og konventioner i samfundet.
»Et hyppigt udsagn fra kvinder er, at det gik fint med tal og regning, indtil det begyndte at blive matematik. Det er socialt acceptabelt for en kvinde at sige, at hun ikke er god til matematik, ligesom det kan virke provokerende, hvis en kvinde er meget dygtig til det,« vurderer udviklingspsykologen.

Myten om kønnenes forskellige færdigheder indeholder også diskussionen om forskelle i intelligens, som især den dansk professor i udviklingspsykologi Helmuth Nyborg fra Aarhus er berygtet for at bringe til torvs.

»Der er noget, der tyder på, at der er større variation i intelligens hos mænd end hos kvinder. Der er flere meget dumme mænd og flere højt begavede mænd end kvinder. Den kvindelige form er en basisform, mens det mandlige Y-kromosom giver større udsving. Og da matematiske anlæg er tættere forbundet med generel begavelse, er der logisk set flere mænd, der har forudsætningerne for at beskæftige sig med matematik på højt niveau,« forklarer Erik Lykke Mortensen.           

Læs mere om