Er hyldebær farlige?
Jeg spiser hyldebær i min smoothie om sommeren. Det er godt og nærende – fyldt med antioxidanter. Nogen siger, at det er farligt, hvad siger I?
Jakob Hermansen Ramnagar
Svar fra Leif Skibsted
Spis aldrig rå hyldebær, og brug ikke rå hyldebær i smoothies, heller ikke selvom de er modne. Hyldebær indeholder stoffer, der kan udvikle den giftige blåsyre. Disse cyanogene glykosider nedbrydes i modne hyldebær ved kogning. Kog derfor saften af modne hyldebær i 20 minutter, før den anvendes.
Brug aldrig umodne hyldebær til kapers eller i madlavningen i øvrigt, heller ikke efter kogning. Umodne hyldebær og andre grønne plantedele fra hyld som blade, stængler og bark indeholder andre giftstoffer, der ikke umiddelbart nedbrydes ved kogning.
Blomster fra hyld kan anvendes til te eller til læskedrik efter udtrækning med vand sammen med citronskiver og sukker. Disse regler gælder for almindelig hyld, ingen plantedele overhovedet fra druehyld eller sommerhyld bør finde anvendelse i køkkenet.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.