Er det sundt at prutte?

At prutte er ofte både ubelejligt og pinligt. Men luften i tarmen skal ud, hvis du vil undgå at blive opspilet eller utilpas.
Fingre klemmer om næse

Prutter lugter og er pinlige, men de skal ud

Luften skal ud

»Det er fuldstændig normalt at have tarmluft, som dannes af tarmbakterier og af kosten, og det skal bare ud,« siger Gerd Johnsen, specialsygeplejerske med 30 års erfaring med patienter med alle former for afføringsproblemer.

Et pænt menneske i vores kultur hverken prutter eller udskiller afføring. I hvert fald ikke i nærheden af andre. Så mens en lille barn bare naturligt vil prutte, når der opstår luft, så er større børn og voksne oplært at holde luften tilbage.

»Reflektorisk kan nogle mennesker vænne deres krop til, at de aldrig prutter. Det er ikke godt at holde på luften, for så hober den sig op – lidt som en gammel cykelslange, hvor du bliver ved med at komme luft i. Og så sker der det for mange, at ud på eftermiddagen bliver de helt utilpasse og ligner en gravid i 9. måned. Og så kan de faktisk næsten ikke få luften ud, selvom de gerne vil,« forklarer Gerd Johnsen.

Stryg en tændstik

Tag en æske tændstikker med på toilettet – eller
hvor du ellers prutter, og stryg en tændstik, hvis du ikke vil have, at
andre skal kunne lugte dine prutter eller din afføring.

Indestængt luft påvirker ens velbefindende

Når du holder på luften, og tarmen udspiles, aktiveres den del af dit ikke-vilje-styrede nervesystem, som kaldes det parasympatiske nervesystem. Det får dig til at få madlede, blive utilpas og bleg og energiforladt, fordi dit blodtryk falder.

»Det har meget stor betydning for ens velbefindende, om man kommer af med luften og om fordøjelsen i det hele taget fungerer godt. I voldsomme tilfælde kan det simpelthen påvirke hjerte-lunge-funktionen,« fortæller Gerd Johnsen og fortsætter:

»Det bedste er at vedkende sig, at der er noget luft, som skal ud. Lyt til din krop, og hjælp den med at komme af med det. Det kræver ofte, at man finder nogle strategier for, hvordan man slipper af sted med at prutte i løbet af dagen, så man kan have det godt og se godt ud.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dansk kost skaber luftproblemer

Det er forskelligt fra person til person, hvilke madvarer, der danner luft i tarmen. Men har du mange eller ildelugtende prutter, kan det være, du spiser for meget:

  • Grove fibre og kerner
  • Ærter og andre bælgfrugter
  • Rå grøntsager
  • Sukker og sukkerholdige drikke
  • Alkohol
  • Æg
  • Porre, løg og hvidløg
  • Kål
  • Stærkt krydret mad og stærk ost

I Danmark spiser vi generelt meget grov mad, og det skaber luftproblemer for de danske maver, som har svært ved at bearbejde maden.

»Jeg er begyndt at anbefale folk med luft- og afføringsproblemer at gå over til middelhavskost, for generelt spiser man mindre af den, og det er nemmere at fordøje,« siger Gerd Johnsen.

Læs mere om