Er bornholmske mandler giftige?
Jeg har plukket mandler af et træ på Bornholm, da jeg var på ferie. De smager meget dejligt og af marcipan. Skallen er meget hård. Kan de være giftige, altså med blåsyre?
Annelise Bentzen
Svar fra Leif Skibsted
Spis aldrig bitre mandler, og lad aldrig børn have adgang til bitre mandler. Bitre mandler er giftige, da de udvikler blåsyre og cyanid ved tygning eller findeling ved at spalte amygdalin, der er et glykosid, der skal beskytte mandeltræets frø mod insektangreb.
Mandeltræet er ikke oprindeligt fra Bornholm, men vokser villigt i det solrige klima efter udplantning fra potter, som blandt andet kan købes i Spanien. Netop spanske mandler er hyppigt bitre med højt indhold af amygdalin, så vær varsom med træer hentet hjem fra Spanien. Mandler importeres i dag især fra Californien, og californiske mandler er aldrig bitre.
Leif Skibsted er professor emeritus i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet