Dopamin er hjernens lykkemiddel

Når hjernen udskiller dopamin, føler vi os lykkelige og tilfredse. Samvirke fortæller om hverdagens små belønninger, og hvordan dopamin påvirker hjernen.

Effekten af dopaminen – lykkefølelsen – varer kun i få sekunder ad gangen.

Dopaminproduktion

20’erne er det tidspunkt i livet, hvor hjernen producerer mest dopamin, derefter falder produktionen gradvis.

Ludomani

Ludomaner har generelt et lidt lavt dopaminniveau, men gambling kan få niveauet til at stige. Det øgede sus af velvære, som dopaminen forårsager, er en af grundene til, at ludomaner har svært ved at tænke rationelt og holde igen, og de kan på den måde komme til at spille for penge, de ikke har. For at få dopaminrusen, de er afhængige af, bliver ludomanen ved med at spille. Det er en nedadgående spiral, og en af grundene til, at ludomani kan være svært at komme ud af.

En tur på tønden

Toiletbesøg kan også give  et skud dopamin. Kroppen kommer af med affald, og vi belønnes med følelsen af tilfredshed, når blære og tarm er tømt.

Sex

Fornemmelsen af at svæve på en lyserød sky som nyforelsket er vores måde at beskrive den dopamin, som en forelskelse kan udløse. Sex får også hjernen til at frigive dopamin, og her er det ultimative eksempel orgasmen. En orgasme udløser en kraftig dosis dopamin og efterlader os med følelsen af lykke, tilfredshed og velvære.

Misbrug

Vi søger hele tiden belønningen og suset fra dopaminen, og det gør vi til sådan en grad, at hvis noget giver os en bedre belønning end noget andet, så vælger vi den største belønning. Rusmidler øger aktiviteten i belønningscenteret og forårsager en større udløsning af dopamin. Det betyder, at stoffer og alkohol fremkalder den samme positive psykiske tilstand som et godt måltid mad, bare meget kraftigere. Kokain er noget af det, der frigiver mest dopamin.

Mad

God mad udløser dopamin og skaber en øget aktivitet i hjernens belønningscenter, hvilket medfører psykisk ro, afslappethed og velvære. Maden, som udløser dopamin i os, kan være forskellig fra person til person. Så længe det er mad, du godt kan lide, udløser det dopamin at spise det. Hvis du er tørstig, og der står et glas vand foran dig, frigiver det dopamin at drikke vandet hos langt de fleste. Kaffe, te og chokolade er de mad- og drikkevarer, som er tættest forbundet med frigivelsen af dopamin.

Kilder: Videnskab.dk, KU, netdoktor.dk, experimentarium.dk og Ingeniøren

Se, hvad vi ellers skriver om: #toilet, #sex, #sundhed, #musik og #motion