Din hjerne bliver hurtig af proteinrig kost

Ønsker du dig en hjerne, der arbejder hurtigere og begår færre fejl? Opskriften er simpel: Sørg for at spise mad med masser af protein.
Bøf på gaffel

Kød er en god kilde til protein

Flere proteiner i kroppen får hjernen til at være hurtigere

Færre fejl og betydelig hurtigere opfattelses- og reaktionsevne. Det var det klare mønster hos en gruppe forsøgspersoner, som i en tre ugers periode blev sat til at spise en særlig proteinrig kost.

Gruppen spiste dobbelt så meget protein fra hovedsagelig mælk og kød, som en anden gruppe forsøgspersoner, der fortsatte deres normale kost.

Forsøgspersonernes fysiske muskelfunktion blev ikke påvirket af den proteinholdige kost, men en test viste, at forsøgspersonerne med proteinkosten både lavede færre fejl og svarede hurtigere på spørgsmålene. De klarede sig også bedre i en orienteringstest.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kostrådene skal måske tilpasses

Den proteinholdige kost får indholdet af bestemte aminosyrer i blodet til at stige, og man mener, at disse aminosyrer øger hjernens indhold af signalstoffer, som fører til hurtigere reaktioner.

Forsøget er lavet af forskere på LIFE – Det Biovidenskablige Fakultet ved Københavns Universitet. Forsøgspersonerne var 23 raske mænd i alderen 23-31. Professor Jens Kondrup fra LIFE siger:

»De fleste offentlige kostanbefalinger omkring indtag af fedt, kulhydrat og protein fokuserer på at forebygge fedme og hjertesygdom hos midaldrende. Vores forsøg viser, der muligvis er behov for at tilpasse kostrådene, så slanke, fysisk aktive unge bliver anbefalet en anden kostsammensætning.«