Derfor har børn brug for sommerferie

Børnenes nervesystem har brug for en slapper, og derfor er det fint at de keder sig, selv finder på lege og ikke laver lektier i sommerferien, fortæller familiepsykolog Charlotte Bjerregaard

Familiepsykolog: Nervesystemet har godt af at komme ned i gear. De fleste børn har brug for 14 dage til at komme helt ned i tempo

Ahhh, sommerferie! 

3 uger i nedsat tempo gør underværker for børn i alle aldre – og for voksne. 

 

»Når vi holder ferie, kommer der ro på nervesystemet. Vi når at restituere kroppen og psyken, når vi slapper af og ikke skal en hel masse,« forklarer familiepsykolog og forfatter Charlotte Bjerregaard fra Familiepsykologisk Praksis.

 

I hverdagen, når børn er aktive og skal forholde sig til et væld af sanseindtryk fra omgivelserne, kommer deres sympatiske nervesystem ofte på overarbejde. De er så at sige ’kampklar’ det meste af tiden og når for sjældent at svinge over i det parasympatiske nervesystem, hvor kroppens ressourcer genopbygges. 

 

»Børn har - ligesom voksne - behov for at veksle mellem de 2 nervesystemer i løbet af dagen. Hvis et barn hurtigt bliver vred og irritabel eller har ondt i hovedet eller kvalme, kan det være symptomer på et overbelastet nervesystem,« fortæller Charlotte Bjerregaard.

Ferie uden skærme 

De fleste børn har brug for 14 dage til at komme helt ned i tempo. Charlotte Bjerregaard anbefaler, at børn holder mindst 3 ugers ferie sammen med deres forældre eller andre tætte omsorgspersoner.

 

Hun understreger, at ferie ikke er lig med Tivoli-ture og rejser til Mallorca. 

Det kan være skønt, men det vigtigste er, at børn og voksne holder fri og er sammen: 

 

»I behøver ikke at lave noget hele tiden. Mange børn nyder nattøjsdage, hvor der ikke er noget særligt på programmet. Dage, hvor I ikke skal tidligt op, men har god tid til at spise morgenmad og snakke, spille spil, eller hvad I nu har lyst til.«

Vis dine børn du har fri, så de lærer selv at slappe af.

Lav noget sammen 

Hvis overgangen fra hverdag til ferie virker brat, kan I have en fælles ønskeliste med nogle aktiviteter i baghånden til de første dage. 

 

Når Charlotte Bjerregaard beder børn om at beskrive noget hyggeligt, er brætspil og andre fysiske spil den helt store vinder. 

 

Ud over velkendte spil som f.eks. Bezzerwizzer, Hint og Uno anbefaler hun familieudgaver af spørgsmålsspil – for eksempel Vertellis, som kan åbne for nye og nærværende samtaler i familien. 

 

Børn kan godt lide at lave helt almindelige ting sammen med deres forældre. Når de voksne deltager og er med til at hoppe på trampolin, spille bold, lege  gemmeleg, se sjove videoer og ikke mindst grine sammen. 

 

»Men børn må også gerne opleve, at forældrene slapper af og smider sig i hængekøjen med en bog en gang imellem. Vis dine børn, at du holder fri. De ser og lærer af det, som du gør,« tilføjer familiepsykologen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ingen lektier i ferien

Der er ingen grund til at frygte, at det går ud over hjernens indlæring at holde ferie. Så lad bare skolebøger og opgaver hvile i ferien, opfordrer hun: 

 

»Børn skal ikke lave lektier i ferien – ligesom voksne ikke skal arbejde. Hvis der skal samles op på noget fagligt, kan det foregå på mange andre måder. Der er masser af matematik i at følge en opskrift, spille matador eller omregne priser fra euro til kroner.« 

 

»Vi ser ofte en positiv udvikling hos børn efter sommerferien – bl.a. med deres sprog, fordi familien får talt mere sammen i ferien,« fortæller Charlotte Bjerregaard.  

 

Så når ferien går på hæld, er det en god idé at snakke om, hvilke positive ting I gerne vil videreføre i hverdagen. Måske skal I stå lidt tidligere op for at få tid til at spise morgenmad sammen – eller aftale nogle faste tidsrum, hvor I skruer op for nærværet og ned for skærmene.