Gør dit barn til en bogorm i sommerferien

Ferien kan nemt blive lang og kedelig. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. En lille smule kedsomhed er alle tiders chance for at gøre dit barn til en bogorm, siger børnebibliotikar Birte Simonsen fra Rudersdal Bibliotekerne. Her er hendes 5 bedste råd til at få ungerne i gang med bøgerne - plus 7 konkrete bud på gode børnebøger lige nu.

Gode læseråd

Introducer børnene til en spændende serie. Hvis de først bliver grebet af én bog, er der stor chance for, at de vil læse resten af serien. Pas på med ikke at præsentere børnene for alt for svære bøger. Så er der større risiko for, at de opgiver projektet. Vælg hellere en bog, der er lidt for let.
Tag børnene med på børnebiblioteket og få en snak med en børnebibliotekar. De er eksperter og ved, hvad der rører sig, og hvad der plejer at være et hit.
Læs eventuelt starten af bogen højt for at komme i gang – det gælder især for de yngste, der først lige har knækket læsekoden.
Tro ikke, at bøger, du selv var glad for som barn, også fungerer i dag. Tiden går, og sprogligt set er mange af de gamle bøger forældede.

Gode børneserier

Birte Simonsen er ikke meget for at sætte aldersbetegnelser på børnebøger, fordi der er så stor forskel på, hvor hurtigt det enkelte barn lærer at læse. På de efterfølgende billeder er hendes bud på 7 gode serier til sommerferielæsning, hvor alle aldersangivelser skal opfattes som vejledende.

Antboy-serien

Kenneth Bøgh Andersen har skrevet en populær serie om »Antboy«, der egner sig til de lidt større drenge, der kan læse rigtigt. Serien handler om lille, tykke Pelle fra 6. klasse, der bliver bidt af en særlig myre, som giver ham superevner på linje med Superman og Batman. Det går dog ikke helt så glat, fordi det ikke altid er lige spændende at være en superhelt og heller ikke altid lige nemt i en ganske almindelig, søvnig by i Danmark.

Drageherre-serien

Josefine Ottesens serie om Drageherren er en god fantasy-serie for børn omkring 2. og 3. klasse - lidt afhængig af, hvor skrappe de er til at læse. Her er drama, eventyr, kærlighed, krig, ondskab og masser af drager og andre fantastiske væsener. Bøgerne er skrevet i et letlæst sprog, der kan læses af både drenge og piger, selv om der nok er en overvægt af drenge i fanklubben.

Emmy-serien

Mette Finnerups serie om Emmy er en rigtig pigebog om en helt almindelig og meget dansk pige, der bor i den fiktive, søvnige by Karleager et sted i Jylland. Serien er bygget op som en dagbog, hvor Emmy gradvist bliver ældre. Hun er på lejrskole, gennemlever forældrenes skilsmisse, oplever uvenskab og venskab, får et sommerferiejob - og hele vejen igennem har hun sin bedste veninde Kit med til at gennemleve det hele.

Enya-serien

Josefine Ottesens pigependant til Drageherren er bøgerne om plejedatteren Enya, der har synske evner. Hun prøver at finde ud af, hvor hun stammer fra, og skal en hel masse igennem for at bevise, at hun er egnet til at blive ’Vor Frue’ og blive gift med prins Rami. Bøgerne er letlæste, velskrevne og spændende fortalt.

Lasse Majas detektivbureau

Martin Widmark har skrevet serien om de to venner Lasse og Maja fra Vestervomstrup, der opklarer små mysterier, som den lokale politimester har svært ved at klare selv. Det er hyggelige og lidt spændende fortællinger, der kan læses af både drenge og piger – uden at nogen sover dårligt om natten af den grund. Bogen er fin som højtlæsning for de 6 - til 8-årige og til at læse selv fra cirka 9 år og opefter.

Den lydrette Dingo-serie

Dingo-bøgerne har en særlig lydret serie for begynder-begynder-læserne. Her er alle stumme bogstaver og svære sammenstillinger udeladt. Det er nemme ord at læse med mange gentagelser og levende, sjove illustrationer. Serien, som både er for drenge og piger, er opdelt i 5 niveauer, der har 1 til 5 prikker efter sværhedsgrad.

Mål!-serien

Luigi Garlando har skrevet en fodboldserie på flere end 30 bøger om otte drenge på ni-ti år, der er bidt af fodbold. Serien handler om deres oplevelser, kampe og drømme, men også om venner, venskaber og lidt om piger.

Læs mere om