Børns udfordringer i køkkenet og den bedste måde du kan hjælpe på

Børn har masser af glæder ved at blive inviteret ind i køkkenet. Men der er også nogle udfordringer, når man er kok fra børnehøjde. Læs her, hvad der er svært, og hvordan du bedst hjælper.

Katrine Klinken er kok og kogebogsforfatter og har lavet masser af mad sammen med børn. Hun fortæller her, hvad børn i 10-12 års alderen har svært ved i køkkenet, og hvordan forældre hjælper bedst muligt.

Det kan være svært for børn at forstå måleenheder i opskrifter

Sådan hjælper du:

Det er lettere for børn at forholde sig til, hvor meget 1 deciliter er, hvis de kan sammenligne det med et kendt mål. Lær barnet, hvor mange deciliter, der for eksempel er i en liter mælk. Det kan skabe et billede i hovedet, der gør det lettere for barnet at forestille sig, hvordan 1 deciliter ser ud.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det kan være svært for børn at have overblik i køkkenet

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan hjælper du:

For børn kan det være svært at se ud i fremtiden og planlægge, hvilken rækkefølge tingene skal gøres i. Overblik er noget, der kommer sammen med erfaring. Du kan hjælpe ved at finde ingredienser og redskaber frem eller blot ved at have tålmodighed og forståelse for, at det kan være svært for børn at overskue hele processen i hovedet.

Det kan være svært for børn at holde koncentrationen

Sådan hjælper du:

Barnet kan have lyst til at stoppe halvvejs i madlavningen, fordi de mister koncentrationen eller vil lave noget andet. Men hvis du får hjulpet barnet til ende i processen, vil glæden og stoltheden ved det færdige resultat en anden gang være motivation til at blive færdig med madlavningen, selvom koncentrationen halter undervejs.

Børn vil helt selv… næsten

Sådan hjælper du:

Børn vil ikke rettes på eller overvåges i køkkenet. Men afhængig af barnets alder, kan det selvfølgelig være nødvendigt at holde et vågent øje eller hjælpe lidt på vej. Kunsten er at hjælpe på en måde, der giver barnet lyst til at lære noget og føler, at det meget snart vil mestre noget nyt.