Anne laver mad som for 100 år siden: »Intet gik til spilde dengang«

I starten 1900-tallet havde et køkken hverken rindende vand, elektricitet eller madspild. Og det mest naturlige i verden var at få ressourcerne til at strække. Så nu, hvor priserne er på himmelflugt, giver det måske ekstra god mening at genbesøge en tid, hvor intet gik til spilde.

Anne Riemer, 75 år, cand.mag., pensionist, frivillig i køkkenlauget på Frilandsmuseet på 10. år

Hvad er din forudsætninger for at lave mad fra starten af 1900-tallet?

Jeg er gammel, husmor og efterkrigsbarn og kan huske sukker- og kaffemærkerne. Sparsommeligheden fortsatte længe efter krigen, for der var jo stadig rationering op i 50'erne. Jeg er vokset op med den tankegang. Men vi har også 3 folkeskoleelever, 1 gymnasieelev og et par studerende i lauget, så vi er aldersmæssigt spredt bredt ud.

Hvorfor er det vigtigt at formidle gammel kogekunst?

I gamle dages husholdninger, sørgede man for, at ingenting gik til spilde. Der var en høj grad af sparsommelighed, og i dag siger vi ‘stop madspild’ - men altså, man spildte jo ikke mad dengang, hvis man på nogen måde kunne undgå det. I virkeligheden falder det jo meget godt i hak med den tid og holdning, man har nu.

At lave mad i fællesskab og formidle fortællingen om metoder og traditioner til gæsterne er også vigtigt. Selvom vi jo nærmest står op en hel dag, og der skal hentes brænde, og gryderne ikke er så lette, er det altid noget, vi ser frem til.

Frivillige i køkkenlauget på Frilandsmuseet

De frivillige i Frilandsmuseets køkkenlaug har samme tøj på, som køkkenpigerne på en større gård havde i starten af 1900-tallets Danmark.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad er køkkenlauget?

  • Køkkenlauget er et af 10 frivillige håndværkslaug på Frilandsmuseet, som er Danmarks nationale museum for landbrug
  • Køkkenlaugets godt 20 frivillige laver mad, som man gjorde i starten af 1900-tallet, til ære for museumsgæsterne, som bliver tilbudt smagsprøver
  • Køkkenet hører til en gård, som oprindeligt havde hjemme på Norddjursland ved Fjellerup, men som er flyttet og genopført på museet i Lyngby

Hvilke retter laver I?

Vi sylter, fermenterer, tørrer, henkoger og salter meget. De gamle konserveringsmetoder. Man gjorde jo, hvad man kunne for at bevare tingene. Vi havde f.eks. en periode, hvor vi satte rarbarbarstilke i et højt glas med kogt vand. Så kunne de stå der i lang tid uden for køl.

De gamle grødopskrifter vækker mange minder hos folk, både gode og dårlige. Nogle har sikkert fået det for meget og haft grøddag mindst én dag om ugen.

Hvad overrasker jeres publikum?

Bemærkningen 'har I lavet det der?' hører vi tit om vores mad, når folk ser køkkenet. Og at man for eksempel kan leve uden at vide, hvor varm ovnen er, kommer bag på mange. Det eneste, man kan gøre, er at smide lidt vand ind og se, om det fordamper. Men samtidig kan brændekomfuret jo enormt mange ting. Nogle steder er det varmere end andre, og der er en beholder til varmt vand, så man udnytter spildvarmen. Især mænd er fascinerede af, at man har tænkt så godt dengang. Det betyder jo også, at når museumsgæsterne spørger, hvornår kagen er færdig, så ved vi det ikke. Den er færdig, når den er færdig.

Anne Riemer

Anne Riemer er 75 år, cand.mag. og pensionist. Hun er frivillig i køkkenlauget på Frilandsmuseet på 10. år.