10 gamle husholdningsråd, der kan få pengene til at strække
1. Fyld ikke gryden op med vand
Når du for eksempel koger æg eller kartofler, behøves der ikke ret meget vand. De skal jo ikke svømme.
2. Brug eftervarmen, når du koger
Det virker desværre ikke, hvis du har induktion eller gas. Men se næste tip.
3. Brug en høkasse eller pak gryden ind i avispapir til at koge grød, kartofler, bælgfrugter eller simreretter færdigt
Vær opmærksom på, at gryden ikke må stå længere end 3 timer og skal holde sig over 65 grader af hensyn til bakterier. Til høkassekogning beregnes cirka 2-3 gange den almindelige kogetid.
4. Lav kogekager
Det kræver mindre energi end at bage kage i ovnen. Under besættelsen, hvor man ikke altid havde gas nok til at varme ovnen op, kom man i stedet kageformen i vand i en gryde med låg på, og så kogte man kagen. Det smagte efter sigende så godt, at man blev ved med at lave dem, selv efter at gassen kom tilbage.
5. Udnyt overskudsæggene
Hvis du har æg i overskud, for eksempel efter du har penslet noget bagværk eller kun skulle bruge blommen, så put resten i en omelet.
6. Smid ikke blomkålsblade væk
De kan bruges både på panden eller i en stuvning. Tænk på det som hvid- eller spidskål. Stokken fra broccoli skal også sagtens bruges i simreretten eller stuvningen. Fortsæt selv listen.
7. Snit kød og grøntsager i bittesmå stykker
Så koges det hurtigere mørt. Det sparer dig penge på kogetiden.
8. Lav mad til 2 dage ad gangen
Det giver især mening med sammenkogte retter, som endda smager allerbedst genopvarmet.
9. Lav suppe af de slatne grøntsager
Også agurken nederst i skuffen. Smag til med krydderier og krydderurter.
10. Lav pie, tærte eller hachis af kolde kødrester
Hachis er tilberedt koldt kød, som hakkes og lægges i en brun sovs, der serveres med for eksempel kartoffelmos.
Knaphed giver fantasi
Opfindsomhed i en krisetid er titlen på en af mange kogebøger fra efterkrigstiden, som forsøger at se det positive i knapheden. I bogen skriver forfatteren, som kalder sig Fru Flink, blandt andet følgende om sin opskrift på Restepie med Fantasi:
»…lidt koldt kød, et stykke fisk … et par rester grøntsager og en klat havregrød - alt gaar med.«
I en anden kogebog med titlen Mad i en Mærketid skriver forfatteren, at »Vanskeligheder er til for at klares«, hvorefter hun blandt andet foreslår, at man i stedet for hvedemel kan bruge rugsigtemel, kartoffelmel, revet kartoffel eller havregryn.