8 tips til at undgå madspild: Sådan får du brugt hele grøntsagen eller frugten uden at smide ud
Tip 1: Lav hjemmelavet fond med “Alt Godt fra Køleskabet”
I løbet af ugen kan du gemme alt fra løgskaller til æbleskrog i en stor gryde og forvandle dit grønne affald til en koncentreret smagsgiver. Du skal blot koge resterne, hælde saften fra gryden i en insterningbakke og fryse de hjemmelavede boullionterninger ned. Det er den nemmeste vej til at få brugt alle sine grønne rester, fortæller madaktivist Selina Juul.
“Alt, hvad der kan kravle og gå af frugt og grønt, kan komme i sådan en fond, så længe de er skyllet for jord og snavs,” siger hun.
Selinas tips til mindre madspild
- Stil de ældste varer forrest i køleskabet, så du ikke glemmer dem
- Organisér dine grøntsagsrester i beholdere i køleskabet
- Genopliv slatne gulerødder i et glas isvand, det gør dem friskere
- Frys de grønne rester ned, du ikke får brugt, og husk at skrive dato og indhold på fryseposen
- Brug grøntsagerne som fyld i frikadeller. Så får du både brugt dine grøntsager og lærer børnene at spise mere grønt
- Husk at opbevare dine æbler og bananer separat, da de har det med at “smitte” hinanden og derved modne hurtigere
Tip 2: Kog suppe på porretoppe og stokke
Med fond i fryseren skal der ikke meget til at lave en velsmagende suppe, og også her kan du bruge overraskende mange af køleskabets kedelige grøntsager. Tilsæt eksempelvis finthakkede porretoppe, broccolistokke og blomkålsblade til en klar suppe, eller kog det hele sammen med krydderier og fløde, og blend med stavblender, så suppen får en lækker, cremet konsistens.
Tip 3: Put ingefærskrællerne i din smoothie eller te
Ifølge Selina Juul er det en god idé at være gode venner med sin juicer eller blender, når man vil undgå madspild. Mange frugter og grøntsager kan nemlig få nyt liv, hvis de blendes til en frisk juice eller smoothie.
“En banan med brune pletter er jo dejligt hvid indeni. Den er både blød, sød og saftig, og så smager den af mere,” forklarer Selina Juul, som også gerne bruger skræl fra ingefær i sine hjemmelavede smoothies eller i en kop te.
Tip 4: Sylt citrusskallerne
Skaller fra appelsin og citron kan du sylte og bruge som pynt til chokoladekonfekt, i bagværk eller som en sød og vingummiagtig snack, som smager lidt af jul. Er du typen, der laver hjemmelavet marmelade, kan du også putte skallerne i her. Husk blot at bruge økologiske citrusfrugter, så du undgår rester af sprøjtemidler.
Tip 5: Lav smør af krydderurteresterne
En rest persille, lidt purløg og en rest dild behøver heller ikke ende deres dage under køkkenvasken, selvom de grønne urter hænger lidt med hovedet. Hak dem i stedet og frys krydderurteresterne ned til en dag, hvor du hurtigt skal pifte en gryderet op, eller put dem i en bakke eller en skål med en god olivenolie, som du stiller i fryseren, så du har dit egen krydderurtesmør i løbet af et par timer, råder Selina Juul.
“Jorden, der er tilbage i potten, kan hældes ud i blomsterbedet eller køkkenhaven. Det er synd at smide det ud, for det er trods alt også noget, der kan bruges,” siger hun.
Tip 7: Brug toppen af dine grøntsager som pynt
Løber du tør for grønne krydderurter til at pynte æggemaden eller salaten med, findes der et væld af alternativer i køleskabets grøntsagsskuffe. Toppen på gulerødderne, radiserne, fenniklen eller bladsellerien er gode bud på et grønt indslag, og så giver de ovenikøbet et ekstra skud vitaminer til dine retter. Du kan også bruge toppene i farsen, og så er toppene straks maskeret som grønt i frikadellefarsen til kræsne børn.
Tip 6: Bag chips af skrællerne fra kartoffel og gulerod
Du har sikkert hørt, at vitaminerne sidder i skrællen, så hvorfor ikke lave chips af skrællerne fra kartofler og rødder? Det sundere alternativ til almindelige kartoffelchips kræver, at du vasker og skrubber kartoflerne og gulerødderne grundigt, så der ikke kommer jord i de hjemmelavede snacks, men ellers er det bare at skrælle, vende i olie og ind i ovnen, indtil skrællerne bliver sprøde og gyldne.
Tip 8: Lav pesto eller puré af grøntsagernes stokke
De hårde og til tider barkede stokke på eksempelvis broccolien og kålhovederne er fyldt med smag og egner sig godt til både supper og fonder, men også i puréer og pestoer, hvor grøntsagerne er blendet til en grynet masse, siger Selina Juul. Hun opfordrer til at slippe fantasien løs og eksperimentere med sine rester i køkkenet:
“Der er rigtig mange ting, man kan opdage, og masser af tid og penge at spare. Man skal bare lære at flytte grænsen og sige, det ikke er skrald, men mad. Vi skal redefinere ordet mad,” slutter hun.