8 gode råd: Sådan sparer du penge på varmeregningen

Energipriserne stiger, og for nogle danskere er varmeregningen steget eksplosivt. Opvarmning af boligen står for 50 procent af en husstands samlede energiforbrug, og med stigende energipriser kan der være store besparelser, hvis du kan sænke varmeforbruget.
Hånd skruer ned for varmen på radiator

Hver gang du skruer 1 grad ned på radiatoren, sparer du op mod 5% af varmeregningen

Sparer du på varmen, er det godt for både privatøkonomien og klimaet

Varmeforbruget udgør i mange husstande halvdelen af husstandens samlede energiforbrug – og sparer du på varmen, skærer du en stor luns af varmeregningen. Ud over at være en gevinst for privatøkonomien er alle besparelser på ressourcer og økonomi også en gevinst for klimaet.  

I slutningen af 2021 og begyndelsen af 2022 er både gasprisen og elprisen steget, og det betyder at danskere, der får varme fra enten gasfyr, varmepumpe, elradiatorer eller fra et fjernvarmeanlæg, der fyrer med gas, har oplevet store prisstigninger. Uanset hvilken type varme, du får leveret, kan du have gavn af de følgende råd.

1: Skru en anelse ned for varmen og skær toppen af varmeregningen

En rumtemperatur på 23 grader kan føles enormt behagelig, men jo varmere du har det, jo højere bliver din varmeregning. Sænker du temperaturen i dit hjem, kan du lave en god besparelse. En tommelfingerregel siger, at du kan spare 5 procent på varmeregningen, hver gang du sænker rumtemperaturen med 1 grad.  

2: Sluk varmen i de rum, du ikke bruger

Du kan med fordel skrue temperaturen helt ned til 16-18 grader i rum, som du ikke bruger, eller når du er bortrejst i længere perioder. Skru ikke længere ned end 16 grader, da det øger risikoen for fugt og dermed risikoen for skimmelsvamp. Luft af og til ud i rummene, og lad altid døren til de rum, hvor du har sænket temperaturen, stå lukket – så kommer radiatoren ikke på overarbejde i resten huset. Generelt bør der ikke være mere end 5 grader i forskel på husets varmeste og husets koldeste rum. 

3: Skru temperaturen ned, når du sover eller ikke er hjemme

Små justeringer gør en forskel, så skru ned for radiatoren, når du sover, eller når du ikke er hjemme. Sænker du rumtemperaturen med 2-3 grader, kan du spare 10 procent på varmeregningen i den periode, hvor der er skruet ned for varmen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvem er ramt af stigende varmeregninger?

I vinteren mellem 2021 og 2022 steg prisen på varme for en del danskere. Prisstigningen var for nogle husstande på flere hundrede procent. Især husstande, der får varme fra naturgas eller fjernvarme fra gasfyrede varmeværker, blev ramt af stigningen. 

Får du varme fra et fjernvarmeselskab, der får overskudsvarme fra industri eller kraftværker, har stigningen i varmeregningen været et par procent eller endda lavere.

4: Udluftning skal være hyppig, men kortvarig

Du får det bedste indeklima, hvis du skifter luften i rummet flere gange om dagen. For både indeklimaets og ikke mindst varmeregningens skyld er det vigtigt, at udluftningen er hurtig og kraftig. Så åbn flere vinduer samtidigt, og luft kun ud i 5-10 minutter. På den måde undgår du at afkøle møbler og mure, som begge dele tager lang tid at få varmet op igen.  

5: Træk gardiner for, når der er koldt, og fra, når solen skinner

Træk gardiner og persienner for om aftenen og om natten – eller på dage, hvor der er koldt udenfor. Når du har gardiner trukket for, mindsker du varmetab fra vinduerne. Om dagen skal du trække gardiner og persienner fra, så den sparsomme sol kan bidrage til at opvarme rummene. 

6: Tjek termostaten

Du bør 2 gange om året tjekke, om dine termostater på radiatorerne virker. Det kan gøres ved 3 simple trin:

  • Skru helt op for radiatoren
  • Vent 1 time og kontrollér så, at hele radiatorens overflade er varm
  • Skru helt ned for termostaten og vent cirka 1 time. Din radiator bør nu være helt kold.

Du bør i øvrigt ikke dække termostaten med tøj eller andet, da termostaten så ikke kan måle rummets temperatur korrekt. Du risikerer derfor, at radiatoren varmer uhensigtsmæssigt meget.

7: Tjek, om dine vinduer er tætte

Test, om dit vindue slutter tæt til karmen, med et ark papir:

  • Åbn vinduet og sæt et stykke papir i klemme mellem vinduet og karmen, og luk så vinduet igen.
  • Træk papiret ind mod dig selv.
  • Hvis papiret yder meget modstand, og måske endda går i stykker, når du river, er vinduet ret tæt.
  • Smutter arket derimod ud meget let, slutter dit vindue ikke tæt nok til karmen, og derved får du kulde og træk i din bolig.

Du kan gøre vinduerne en anelse tættere ved at købe noget isoleringsbånd i et byggemarked. Båndet er typisk 5 mm bredt og sættes op på rammen hele vejen rundt om vinduet. 

8: Skru ned for varmen og op for musikken

Skal du have mange gæster eller holde en fest, så skru ned for varmen en håndfuld timer, inden gæsterne ankommer. Når mange mennesker samlet i et rum, stiger temperaturen helt automatisk, og har du ikke skruet ned for varmen på forhånd, ender det ofte med, at vinduerne bliver åbnet – og at varmen dermed må lukkes ud.