8 slags sukker: Hvad er forskellen på farin, flormelis, kokossukker og alle de andre?

Sukker findes i mange former, men hverken smagen eller den kemiske opbygning adskiller sig særligt meget, når man ser på alt fra farin til flormelis. En ting er dog sikker: Børn bliver ikke hyperaktive af sukker
Flormelis, farin, sukker og syltesukker på række

Sukker er sødt og skønt i bagværk, men sukker kan også bruges til konservering. Sukker findes i mange forskellige afskygninger, og i artiklen kan du finde svar på, hvad man bruger de forskellige slags sukker til

Er rørsukker bedre end hvidt sukker?

En myte siger, at brunt rørsukker er sundere end det hvide sukker på grund af indholdet af mineraler, men netop mineralindholdet er så lille, at det næppe gør en forskel i den daglige kost. Ernæringsmæssigt er de forskellige typer sukker meget ens, og de forskellige former for sukker indeholder også stort set lige mange kalorier, ligesom smagsforskellen mellem de forskellige sukkervarianter er lille.

20-30 kilo

Så meget sukker spiser en gennemsnitsdansker om året. Når tallet ikke kan opgøres helt præcist, skyldes det, at det er svært at udregne madspild, samt at vi har en tendens til at glemme slik, sodavand og kage, når vi i kostundersøgelser bliver spurgt, hvad vi har spist det seneste døgn. En ting er dog sikkert: Børn og unge indtager mere slik end voksne.

Bliver børn hyperaktive af sukker?

Nej. Børn kravler ikke på loftet efter Disney-sjov, fordi slikskålen var for fuld af fristelser. Der findes ingen forskning, der viser, at børn bliver hyperaktive, efter at de har spist sukker. Børn bliver derimod hyperaktive, når de bliver trætte efter en børnefødselsdag eller familiefest eller efter en lang dag og uge i skole eller daginstitution.

Læs Samvirkes artikel om emnet

Sparetips: Lav din egen flormelis

Flormelis og sukker er i bund og grund det samme – det er kun konsistensen og kiloprisen, der adskiller de to. Flormelis er dyrest, men du kan nemt lave din egen flormelis og spare penge, hvis du har en god blender. Blend en portion sukker og tilsæt en smule kartoffelmel eller majsmel til sukkeret, mens du blender. Melet er med til at forhindre, at sukkeret klumper. Blend længe og kontroller konsistensen undervejs. Hjemmelavet flormelis kan være en smule grovere end det, du køber i butikkerne.

Sukker er ikke særligt vanedannende

En af de mest udbredte myter om sukker er, at sukker er afhængighedsskabende på niveau med kokain, da hjernen udløser dopamin, når man spiser sukker. Der findes ingen videnskabelige undersøgelser, der bekræfter påstanden. Faktisk reagerer hjernen vidt forskelligt på indtag af henholdsvis sukker og på kokain.

C12H22O11

Sådan er formlen for sukrose, der er det hvide sukker, du kender fra madlavningen. Sukrose er en kemisk sammensætning af fruktose og glukose.

Sukker giver sprøde småkager

Sukker giver småkager sødme, men når man bager småkagerne ved 160 grader, karamelliserer sukker, hvilket giver den klassiske, runde karamelsmag. Hvis mængden af sukker er høj i en dej – og det er den typisk i småkager – vil der stadig være sukkerkrystaller tilbage efter bagning. Det giver en sprød struktur og en mere brunlig farve. 

Da slaverne skulle have løn, begyndte vi at dyrke sukker i Danmark

Kort efter at Columbus opdagede Amerika, opdagede man, at klimaet i Caribien var ideelt til dyrkning af sukkerrør. I plantagerne arbejdede afrikanske slaver, og sukkerrørene blev fragtet til Europa, hvor sukkeret blev raffineret. Under Napoleonskrigene i begyndelsen af 1800-tallet var det usikkert at få sukker til Europa, og man begyndte at eksperimenter med sukkerproduktion fra sukkerroer. Efter krigene begyndte man igen importen af sukkerrør, der var billigere end hjemlig produktion, men i takt med at slaverne blev frigivet i 1800-tallet, blev det for dyrt at dyrke sukkerrør og transportere dem hjem fra Caribien, og i stedet steg produktionen kraftigt i Europa. I dag produceres mere end 400.000 tons sukker i Danmark. Stort set alt sukker produceres på Lolland og Falster.