Kend din kål
Grønkål
Spis grønkål rå, kogt eller stuvet. Rester af mad med grønkål må gerne varmes op igen, hvis retten har været kølet hurtigt ned, og maden bliver varmet grundigt igennem. Gem grønkål i køleskab. Kan holde sig 5-7 dage.
Ernæring: Har et højt indhold af A-vitaminet beta-caroten, B-vitaminet folat og C-vitamin, og mineralerne kalium, calcium. Grønkål indeholder også mineralet jern.
Kinakål
Til wokretter og supper. Skær det ikke i skiver. Del kålet i kvarte med et snit på langs og på tværs. Læg kinakål i køleskabet, det kan holde sig 12-14 dage.
Ernæring: Indeholder vitaminerne A, B og C og mineralet kalium.
Rosenkål
Gode til wok og lynstegt på panden. Du kan spise rosenkålen rå, kogt eller stegt. Fjern de visne blade, skær den nederste del af stokken af, og skyl rosenkålen grundigt. Kog dem kun et par minutter. Læg rosenkål i køleskabet, de holder sig godt i temperaturer på 2-6 grader. Rosenkål kan holde cirka 1 uge.
Ernæring: Indeholder vitaminerne A, E, C, K og B-vitaminet folat. Af mineraler indeholder rosenkål kalium og magnesium.
Rødkål
Snit den fint og spis den rå. Eller kog den snittede kål med æbleeddike som rødkål til frikadeller, flæskesteg eller smørrebrød. Fjern først de yderste blade, skær stokken af og skyl kålen grundigt. Tip: Rødkål mister nemt sin kulør under tilberedning, men syre fra frugt, eddike, og vin kan få rødkålen til at bevare sin farve. Rødkål skal i køleskabet og holder sig godt i temperaturer på 2-6 grader. Kålen kan holde 1-2 måneder.
Ernæring: Indeholder blandt andet vitaminerne A, B og C og mineralet kalium.
Hvidkål
De fleste børn elsker stuvet hvidkål. Kog hvidkålen og bland den med en tyk bechamelsovs, men ikke så meget at kålen drukner. Fjern de yderste blade. Del hvidkålshovedet i fire stykker med en stor, skarp kniv. Skær stokken væk. Du kan spise hvidkål rå, svitset, dampet, kogt, sauteret eller stuvet. Læg hvidkålet i køleskab, det kan tåle 2-6 grader. Et hvidkål kan holde sig friskt i mindst 2-3 uger.
Ernæring: Indeholder C-vitamin og B-vitaminet folat, og mineralerne kalium og magnesium.
Blomkål
Spis blomkål rå, kogt og dampet. Blomkål har en nøddeagtig smag når den er rå, og en sødlig smag, når den er kogt eller dampet. Brug køleskabets grøntsagsskuffe. Blomkål kan holde sig 3-5 dage.
Ernæring: Indeholder blandt andet B-vitaminet folat og mineralet kalium.