8 slags ost i pose: Find den billigste, den dyreste og den helt uden ost
Nye ostetyper hitter
»Madlavningsoste som f.eks. feta, mozzarella, hårde italienske ostetyper, halloumi og generelt revet ost har været i vækst over de seneste år. Det er ikke kun den traditionelle revne mozzarella, som kunderne ønsker, de er også nysgerrige på cheddar, emmentaler, parmigiano, pecorino samt veganske osteerstatningsprodukter,« siger Helle Nielsen, jr. kategorichef, ost, Coop.
Hvorfor er der kartoffelmel i?
Kartoffelmel optræder som ingrediens i de fleste poser med revet ost. Kartoffelmelet medvirker til, at osten ikke klumper sammen, når den er revet og pakkes i poser.
Vidste du?
7% af al ost, der sælges i Coop, er revet. Det svarer til over 7 millioner poser revet ost hvert år.
Mere ost med alderen
Gammel ost er godt - især hvis man selv er gammel, i hvert fald spiser vi mere ost, jo ældre vi bliver:
- 19% af de 15-34-årige spiser ost til morgenmad
- 30% af de 35-54-årige spiser ost til morgenmad
- 44% af de 55-75-årige spiser ost til morgenmad
Mexi-osten er også populær
Guiden her indeholder kun revet hvid ost, men den rødgule cheddar er også virkelig populær. Revet cheddar bruges især i det mexicansk inspirerede køkken, blandt andet som drys på nachos. Vi har taget to slags revet emmentaler med i guiden. De er ikke blandt de mest solgte, men smagsmæssigt er de gode at have med i madlavningen, hvor de giver virkelig dejlig smag i eksempelvis tærter.
Når osten ikke er ost
I denne guide er der produkter, der ikke må kaldes ost (Violife Grated og Xtra pizzatopping). Det skyldes et meget lavt (eller helt fraværende) indhold af ost. Derfor hedder den slags eksempelvis pizzatopping. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viste i 2016, at flere end hver tredje tror, at den primære ingrediens i pizzatopping er ost. Men det er faktisk vand og palmeolie, der er de primære bestanddele i pizzatopping.