7 oste, vi elsker og hader
Myseost
Norsk nationalost opfundet af Anne Hov. Den første blev fremstillet i Gudbrandsdalen omkring 1860. Myse er det norske ord for valle, og myseosten er fremstillet af den valle, der bliver tilovers ved anden ostefremstilling. Vallen koges, så den karamelliseres og får sin lysebrune farve. Myseost kaldes også brunost i Norge og fremstilles af en blanding af ko- og gedemælk. Elsket for sin børnevenlighed og sødme. Den er et hit på kiks og toastbrød. I Norge spises den som fyld i pandekager. Du kan også smage sovsen eller gryderetten til med myseost og give den lidt karamelliseret sødme. Hadet for sin evne til at klæbe til ganen og blive siddende som farvede trævler på ostehøvlen, så den smitter af, når du gerne vil skære en skive af en anden ost. Man kan imødekomme myseostehadere ved at bruge en særhøvl til myseosten.
Lillebror Ostehaps
Lillebror Ostehaps er korttidsmodnet, det vil sige, den er kun lagret i 3-4 uger. En almindelig danbo lagrer til sammenligning i 10-12 uger. Nogle tror, den er lavet af omsmeltede osterester, men den er lavet af mælk og smør og i øvrigt produceret efter samme opskrift på Birkum Mejeri på Fyn siden 1983. Den milde ost hakkes i stykker i en kødhakkerlignende beholder og smeltes derefter i store gryder, hvor fedtindholdet justeres ved at tilsætte smør. Osten varmes op til 100 grader, så alle bakterier bliver dræbt, og osten får en holdbarhed på 8 måneder. Elsket for at være en ost, der hverken river i næsen eller i smagsløgene. Den er nem at have med på madpakken og vænner børnene til smagen og konsistensen af ost. Hadet for at være gummiagtig, karakterløs og uden meget smag og for at indeholde alt for meget salt og fedt.
Rejeost
Rejeost er en smelteost, som fremstilles af smeltet ost. Typisk bruges ost, der ikke fejler noget i forhold til smag og lugt, men som alligevel ikke lever op til standarden, for eksempel konsistens eller hullernes størrelse og regelmæssighed. Smelteost blev opfundet i Schweiz i 1911. Det er karakteristisk for smelteost, at den har lang holdbarhed. Kendte smelteoste i Danmark er rejeosten eller den lille trekantede, grønne alpeost. Elsket for sin cremede smørbarhed på en krydderbolle eller et stykke knækbrød. En mild ost, der ikke støder nogen, det skulle da lige være, hvis der er for mange af de små hårde rejer i. Hadet for at være hverken ost eller rejer.
Gamle Ole
Gamle Ole er fællesbetegnelsen for stærke oste, der har lagret i lang tid og har fået smag. Gamle Ole er ofte en ost af typen danbo. Danbo er en klassisk, dansk ost, der høvles med en ostehøvl og spises på et stykke rugbrød, surbrød eller andet hvedebrød. Elsket for at have smag og karakter. Den fuldender den gode frokost og kan spises som et ritual med fedt på rugbrødet, sky eller et par stænk rom på osten og en snaps til. Hadet, fordi den giver ostefingre, som lugter eller ligefrem stinker resten af dagen. Den breder sig i hele køleskabet med sin lugt, så man nærmest flyver bagover, når man åbner, og den svier på tungen, hvis man smager.
Topping
Ostetopping er et strimlet osteprodukt, der bruges som fyld på blandt andet pizza. Den kan være lavet af revet mozarella, der først er drænet for vand. I så fald må der stå revet mozarella på posen. Den kan også være et ostelignende produkt, hvor mælkefedtet er erstattet af palmeolie eller af mælkeprotein tilsat fedt, stabilisator og emulgator. Ingen af de 2 sidste varianter må kaldes noget med ost. Elsket for sin neutrale smag, der minder meget lidt om smagen af ost, den cremede fornemmelse og bløde konsistens. Den lugter næsten ikke af ost. Hadet for at være kønsløs og uden smag.
Skimmeloste
Skimmelost er en ost, der er blevet podet med skimmel. Den skimmel, der bruges, er uskadelig for mennesker. Skimmelen fremmer modningen af ost, og derfor kan en skimmelost blive meget stærk. Der findes blåskimmeloste som danablu og hvidskimmeloste som brie eller camembert. Elsket for sin stærke smag og lange historie om franske drypstenshuler som tilfældet med roquefort. Elskere af brie og camembert sætter pris på den cremede konsistens og den stærke aroma, der kendetegner oste, som er modne og efterhånden bliver flydende i midten. Friturecamembert er et retrohit, hvor camembert frituresteges og serveres med solbærsyltetøj. Hadet for sit udseende og gennemtrængende smag.
Gedeoste
Kendes som gederuller, der bliver mere og mere populære i Danmark, hvor der tidligere ikke er blevet spist meget gedeost. Fetaost laves også af gedemælk. Smagen af gedemælk er kraftig, konsistensen er cremet, og er fetaen fremstillet af gedemælk, er den mere smuldrebar end et tilsvarende produkt af komælk. Elsket for sin cremethed og pikante smag. Gedeosten er trods sin populartiet stadig en eksostisk ost, der skiller sig ud på ostebordet. Rigtig feta skal selvfølgelig være af gedeost, siger gedeosteelskere. Hadet for sin skarpe duft og smag. Gedeostens særlige lugt skyldes en fedtsyre fra geden, som koen ikke har. Den skarpe lugt og smag findes ikke i frisk gedemælk, kun i lagret gedeost.