9 oste du skal kende
Danbo
Oprindelse: Danmark
Mælk: Komælk
Modning: 2 måneder for milde oste, 9 måneder for meget modnede oste.
Nyttig viden: Danboosten er et fælles varemærket opfundet af mejerierne til eksport. En danbo har helt bestemte, fastlagte karakteristika: Der skal være en vis mængde vand, og hver skive skal afsløre mindst 2 og maksimalt 10 huller ikke større end en ært. Ostene modnes med rødkit, der smøres ud over osten for at give den holdbarhed og smag på en gang. Rødkitten kan du stadig se på ostens overflade, når du køber den. Rødkit er en blanding af gær og bakterier, der giver osten den specielle smag, som er typisk for de danske og tyske gule oste.
Spises: Især på brød.
Feta
Oprindelse: Grækenland
Mælk: Gede- og fåremælk
Modning: Cirka 3 måneder
Nyttig viden: Feta er en beskyttet betegnelse og må kun bruges på græskproducerede oste. Feta skal indeholde mindst 70 % fåremælk. Osten nedsænkes i saltlage. Feta kan variere fra porøs til fast, men fugtig. Danmark var i en periode verdens næststørste producent af feta, men måtte gå over til betegnelser som salattern og salatost, da EU indførte en navnebeskyttende betegnelse.
Spises: I salater og direkte, evt. når den har ligget i olie. Kan bruges i mange mexicanske retter, hvis man ikke har osten Cotija.
Roquefort
Oprindelse: Frankrig
Mælk: Fåremælk
Modning: Mindst 5 måneder
Nyttig viden: Har en skarp, sød og nøddeagtig smag, som kommer fra gærcellerne i fåremælken. Ostens blå pletter indeholder bakterien penicillium roquefort, der findes naturligt i hulerne ved Roquefort i Frankrig. Bedst om efteråret, når ost lavet på forårets første mælk kommer på markedet.
Spises: Som den er eller med nødder og honning.
Carmembert
Oprindelse: Frankring, nærmere bestemt Normandiet
Mælk: Komælk
Modning: Mindst 3 uger
Nyttig viden: Hvis man kigger på bakterierne under et mikroskop, vil de minde om mælkebøttens hoved. En af Frankrigs mest producerede oste og findes dermed i forskellige kvaliteter. Camembert har en mild, svampeagtig aroma.
Spises: Som den er, på brød eller indbagt i en dej.
Cotija
Oprindelse: Mexico
Mælk: Komælk
Modning: Mindst 3 måneder
Nyttig viden: De unge oste er milde og salte i smagen, lidt som en feta, der ikke har lagret i lang tid. Jo længere osten får lov at modne, jo mere nøddeagtig bliver smagen, og jo mere tør og fast struktur får osten.
Spises: I tacos, salater, supper, på ris, i gryderetter og lignende. Kan blandes i hjemmelavet guacamole.
Mozarella
Oprindelse: Italien
Mælk: Ko- eller bøffelmælk
Modning: Ingen
Nyttig viden: Mozzarella er en frisk ost, der laves af ko- eller bøffelmælk. Ostene opvarmes i varmt vand og strækkes, inden de rulles til mindre kugler eller aflange stykker. Mozzarella sælges typisk i Danmark i pakker, hvor den friske ost ligger i en salt lage. Mild, cremet smag.
Spises: Frisk i salater, hæld gerne frisk olivenolie over og krydr med salt og peber. Burger med tomat i sandwich. Bruges på pizza.
Emmentaler
Oprindelse: Schweiz
Mælk: Komælk
Lagring: Mindst 4 måneder
Nyttig viden: Emmentaler kaldes også bjergost og er, hvad mange forbinder med schweizisk ost. Kommer oprindeligt fra mælk fra køer, der blev ledt op i bjergene. Osten er presset og bliver fast. Hullerne kommer fra kuldioxid, der udvikles naturligt i osten under lagring. Osten er sød og kan have en skarp smag bagest på tungen, når man spiser den.
Spises: Kan bruges til brød og kiks. Nogle bruger emmentaler i fondue eller i gryderetter.
Cheddar
Oprindelse: England, oprindeligt fra grevskabet Somerset
Mælk: Komælk
Lagring: Intet minimum, men de bedste har lagret et år
Nyttig viden: Ordet cheddar er egentligt er verbum, der betyder at lave ost ved en proces, hvor koens mælk koges ind, males til små stykker på størrelse med riskorn, hvorefter stykker samles og presses til en ost. Osten samles i store blokke, der stables, så væsken presses ud. Cheddar lavet på den traditionelle måde er tør og smuldrer let - noget der er langt fra den cheddar, vi kender i især amerikanske burgere. Kan variere i farve fra hvidlig til dyb gul.
Spises: Som den er til desserter og kiks. Kan bruges i sandwich og gryderetter. Kan - når den er blødere og mild - bruges i burgere.
Gouda
Oprindelse: Nederlandene
Mælk: Komælk
Modning: Mindst 4 uger, men de bedste har lagret i et år
Nyttig viden: Gouda er en semihård til hård ost. Ligesom cheddar kan smagen (og lugten) variere fra den milde, der kan bruges på brød og i madpakken, til den hårde ost med den karakteristiske skarpe ostelugt. Gouda, der har lagret længe, kan virke flageagtig - lidt ligesom en god parmesan.
Spises: De korttidslagrede kan smeltes og bruges i mad. De langtidslagrede spises, som de er, eller bruges i eksempevis salater.