jul

7 hyggelige byer tæt på Danmark, du kan besøge i julen

Julehygge er gløgg, gran og guf. Det kan du sagtens finde her i Danmark, men hvorfor ikke krydse grænsen og besøge nogle udenlandske julebyer – og markeder? Samvirke giver dig 7 bud på hyggelige byer omkring Danmark, der juler i december.

Hold øje med forskellige pop-up-begivenheder, der udspiller sig rundt omkring i London.

London

Storbritanniens hovedstad ligger ikke langt herfra, hvis man påtænker en weekendtur derover med fly. I juletiden kan man ikke undgå de mange julemarkeder, der ligger ved de større pladser. Tag for eksempel til markedet ved Hyde Park, der både er for familien og vennerne. Her finder du skøjtehal, en bar lavet af is, utallige madboder, karruseller, rutsjebaner og andre spændende ting. Ud over Hyde Park byder London på mange andre markeder, begivenheder og muligheder for at købe gaver. I kan også bare slentre en tur rundt og se de mange forskellige julelys i gaderne. Hold øje med forskellige pop-up-begivenheder, der udspiller sig rundt omkring i London.

Hvornår

Julemarkedet ved Hyde Park har åbent fra 17. november til 1. januar. Andre markeder følger godt med på de åbningstider, men dog med variationer. Se åbningstider her.

Kilder: visitlondon.com, timeout.com
Foto: Visit London

Specielt er markedet ved rådhuset i Hamburg er værd at besøge. Her kommer julemanden flyvende i en kane hen over markedet en gang imellem – til voksne og børns fornøjelse.

Hamburg

Tysklands næststørste by er ikke kun spændende i juleperioden, men den bliver kun hyggeligere, når juletræer, karruseller og boder rykker ind på næsten hvert lille torv i Hamborg. Over 30 julemarkeder sælger alt, hvad hjertet kan begære – lige fra hjemmelavet legetøj, smykker og handsker til glühwein, æggepunch og brændte mandler. Specielt er markedet ved rådhuset værd at besøge. Her kommer julemanden flyvende i en kane hen over markedet en gang imellem – til voksne og børns fornøjelse. Gå shop-amok i storcentrene og få klaret julegaveræset, mens du hygger med familien. Du kan også slentre ned ad Hamborgs mange gader og falde over et juleoptog. Der er juleoptog alle lørdage i december frem til den 24.

Hvornår

De fleste markeder har åbent fra 27. november til 30. december. Der er dog enkelte markeder, der afviger. Se åbningstiderne på de enkelte markeder, og læs mere her.

Kilde: hamburg.com
Foto: Getty Images

Lübeck går for at have nogle af de hyggeligste julemarkeder og kalder sig selv for Nordtysklands julehovedstad.

Lübeck

En anden nordtysk by kan også noget med julehygge. Lübeck går for at have nogle af de hyggeligste julemarkeder og kalder sig selv for Nordtysklands julehovedstad. Det kan I selv vurdere ved at tage derned og mærke stemningen fra forskellige julemarkeder spredt ud over byen. Flere af disse markeder fokuserer på historisk og traditionel jul. Det er let for børnene at blive forgabt i, så lad børnene hoppe i et par skøjter efter markedsbesøgene. I Christmas Wonderland er der plads til at slippe børnene lidt fri, mens resten af familien kan sidde ned og holde pause fra gaveløft.

Hvornår

De fleste markeder har åbent fra 27. november til 30. december. Der er dog markeder, der afviger. Nogle markeder varer kun få dage. Læs mere om åbningstider og jul i Lübeck her.

Kilde: luebeck-tourism.de
Foto: Colourbox

Byen, der ligger i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern, er vært for Nordtysklands største julemarked med over 300 boder.

Rostock

Tag færgen fra Gedser, og vupti, så står I i Rostock. Byen, der ligger i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern, er vært for Nordtysklands største julemarked med over 300 boder. Smag på specialiteter som røget pølse og fisk, og prøv også schmalzkuchen. Hvis I vælger at komme til markedets åbningsdag, vil I opleve den traditionsrige udskæring af en kæmpe stollen-kage. Ud over markedet kan man gå rundt i byen og opleve julestemningen smitte af på byen. Gå desuden tur ved Eventyrskoven, der ligger ved Kröpeliner Tor.

Hvornår

Det store marked er åbent alle dage fra 27. november til 22. december.
Læs mere her.

Kilder: Scanlines, Germany Travel
Foto: Colourbox

Der er julemarkeder ved større torve og pladser i Flensburg, og der strækker sig også juleboder på gågaden fra Südermarkt til Nordermarkt.

Flensburg

Ikke langt fra den dansk/tyske grænse ligger havnebyen Flensborg, som forvandles til en lille juleperle fra slutningen af november. Gå en tur op og ned ad strøget, køb julegaver og fyld maven med glühwein eller prøv den legendariske tallin-punch hos ’verdens mindste bardisk’. Flensburger Altstadt, som er den indre del af byen, er pyntet op, og der afholdes også såkaldte vindueskoncerter rundt omkring i byen. Der er julemarkeder ved større torve og pladser, og der strækker sig også juleboder på gågaden fra Südermarkt til Nordermarkt.
Ud over at smage på julespecialiteter kan man også købe traditionelle tyske produkter i nogle af boderne. Derudover er der på markederne musik og forlystelser til børnene. Glem ikke at gå en tur ned på havnen også.

Hvornår

Markederne åbner 27. november og har åbent alle dage indtil 31. december.

Du kan læse mere her.

Kilder: weihnachtsmarkt-deutschland.de, Germany Travel
Foto: Flensburger Förde

I Malmø kan du opleve alt fra traditionelle svenske julemarkeder til moderne shopping i gaderne. Hvis du er træt af rødkålen og flæskestegen, så spis dig gennem traditionelle svenske julespecialiteter som lusekatter og svenske pølser.

Malmø

Vores naboer i Sverige kan finde ud af at julehygge. I Malmø kan du opleve alt fra traditionelle svenske julemarkeder til moderne shopping i gaderne. Hvis du er træt af rødkålen og flæskestegen, så spis dig gennem traditionelle svenske julespecialiteter som lusekatter og svenske pølser. Skyl det hele med hed gløgg, og tag på kanetur med børnene. Ud over at der generelt er mere aktivitet i gaderne i juletiden i Malmø, er der også flere koncerter rundt omkring i byen, du kan opleve.
Første søndag i advent kan man opleve Skyltsöndag, hvor butikker konkurrerer om, hvem der kan lave den flotteste juledekoration, og 13. december kan du se luciaoptog fra flere pladser rundt omkring i Malmø.

Hvornår

På Gustav Adolfs torv er der julemarked alle dage fra 26. november til 23. december. Andre julemarkeder har dog forskellige åbningstider.

Du kan finde åbningstider og information om flere begivenheder her.
 

Kilde: Visit Sweden
Foto: Malmö Turism

Oplev de norske julemarkeder og smag på traditionel norsk julemad som ludfisk og svineribbe, og nap en juleøl dertil.

Oslo

Tag en afstikker nordpå, og mærk, hvordan julen har fat i den norske hovedstad. Oplev de norske julemarkeder og smag på traditionel norsk julemad som ludfisk og svineribbe, og nap en juleøl dertil. Her serveres også gløgg og pepperkaker, så gå heller ikke glip af lidt at varme dig på. Der er mange begivenheder inden, omkring og efter jul i Oslo, så der er masser at vælge imellem. Flere steder er der også koncerter og teaterstykker. Der er også masser af muligheder for forsømte gaveindkøb, da mange af Oslos indkøbscentre holder længere åbent i  juleperioden.

Hvornår

Det er meget forskelligt, hvornår de forskellige markeder i Oslo holder åbent. Julemarkedet på Youngstorget holder åbent fra 16. november til 22. december, men der er mange andre markeder, der dukker op i et par dage i løbet af november og december.

Du kan læse alle markeders åbningstider her.
 

Kilde: Visit Oslo
Foto: Getty Images