sex

6 myter om mænd og sex

Mænd har altid lyst til sex og kan altid få rejsning. Eller hvad? Der hersker mange myter omkring mænd og sex, og hvis man tror på dem, så står det skidt til for den mandlige seksualitet. Læge og sexolog Jesper Bay-Hansen ønsker derfor at aflive myterne.
Tegning med små mænd med stiv penis, et ur med stive penisser, en kvindekrop og et mandeansigt, der savler.

Sexmyterne spænder ben for manden, fordi han vil føle, at der er meget at leve op til. Han risikerer derfor præstationsangst, tidlig sædafgang eller rejsningsbesvær.

Myterne er også et problem for kvinderne. Hvis kvinden tror, at manden altid har lyst, så kan det føles som et slag på selvtilliden at blive afvist, eller manden ikke får rejsning.

Modgiften er ifølge Jesper Bay-Hansen, at vi får en mere nuanceret tilgang til kønnene, og at vi accepterer, at vores seksualitet ændrer sig igennem livet.

 

De 6 sexmyter:

1. Mænd tænker altid på sex og har altid lyst

”Der er jo ikke nogen mand, der altid tænker på sex. Sexlysten kan svinge i intensitet, men der er også perioder i livet, hvor manden slet ikke tænker på sex. Det kan være perioder, hvor han er stresset, syg eller bekymret for, at der er noget galt med partneren.

Mænd har måske oftere lyst, men der kan sagtens være perioder, hvor kvinden har mest lyst. I min klinik ser jeg flere og flere mænd, der har mindre lyst end deres kvindelige partner, og de føler sig virkelig unormale. Dels fordi de har mindre lyst end kvinden, men de føler også, at de skal leve op til det, ”en rigtig mand” skal præstere. Kulturelt set har det jo været sådan i generationer, at kvinden ikke skulle skilte med sin lyst. Hun skulle signalere sin lyst mere diskret og subtilt. Sådan er det på mange måder stadigvæk.”

2. Mænd vil helst tage initiativ til sex

”Mange mænd kan godt lide at tage teten, men jeg møder også en del mænd i min klinik, som godt kan lide at blive forført af deres kvinde. De kan godt lide at blive begæret. Når man tænker over psykologien i det, så er det pludselig meget tydeligt for ham, at hans kvinde har lyst nu. Initiativ til sex indebærer, at man løber en risiko for afvisning, og for manden kan en afvisning også være svær, ligesom den kan for kvinden. Især for mænd, der har haft dårlige seksuelle oplevelser som for eksempel rejsningsbesvær.”

3. ​​​​​Rigtige mænd kan altid præstere en hård rejsning

”De fleste mænd har på et tidspunkt oplevet, at deres rejsning svigtede eller ikke var lige så hård, som de godt kunne have tænkt sig. Måske har de drukket for meget alkohol, sovet for lidt eller i virkeligheden ikke haft lyst nok til sex. Der er mange gode grunde til, at mænd kan havne i en situation, hvor rejsningen svigter. Mange mænd får rejsningsbesvær med alderen, og bliver man gammel nok, så vil flertallet få rejsningsbesvær i en eller anden grad. Det er fysiologisk betinget, og det modbeviser jo netop myten.Det er jo heller ikke altid, en kvinde bliver våd. Men vi har en anderledes accept af kvinden, der ikke bliver våd nok. Hun vil dog have nemmere ved at skjule det, hvor der er kontant afregning for mandens vedkommende, hvis han ikke kan få den op at stå.”

4. En rigtig mand ved, hvordan han skal tage sin partner

”Det er dælme et stort ansvar at lægge over på manden. Det kræver, at han er tankelæser og kan læse sin partners følelser og lyster til enhver tid, og det kan ingen. Vi må holde fast i, at sex er en fælles leg og et fælles projekt, hvor man sammen finder ud af, hvad begge parter har lyst til. Jeg tror, myten er opstået af, at der er noget maskulint i at være ham, der styrer slagets gang, og så bliver den understøttet af traditionel porno, hvor manden typisk er den, der styrer hele showet. 

En del kvinder oplever samtidig, at det ikke er legalt at bede om, hvad de gerne vil have. Når jeg har kvinder i klinikken, så giver jeg dem øvelser i, at de skal udtrykke deres lyster over for deres mand. Jeg møder mange mænd, der vil gøre deres bedste for at give kvinden en god oplevelse, men hvis de ikke får feedback, så er det svært for dem at give den gode sexoplevelse, de gerne vil.”

5. Størrelsen betyder meget for mænd og deres partnere

”Vi har en tendens til at overfokusere betydningen af størrelsen. Selvfølgelig betyder størrelsen noget, men det kan være ligegyldigt, om den er 10 eller 14 centimeter. Nogle er så store, at det er ubehageligt for kvinden, fordi han støder til livmoderhalsen, og det gør ondt. Det kan dog også handle om, at kvindens skede er kort, men da den indre del af kvinden ikke er synlig på samme måde, så er der enormt fokus på manden. Størrelsen kan også have betydning, hvis manden har en meget lille penis. Men det behøver ikke at være et problem, for de fleste nerveender sidder i den nederste tredjedel i kvindens skede.”

6. Mænd har behov for at få taget trykket og skal have sex minimum et par gange om ugen

”Problemet med den her myte er, at manden hurtigt kan komme til at føle sig unormal, hvis han ikke har lyst et par gange om ugen, og kvinden kan komme til at føle et ansvar for, at manden skal have taget trykket. Hvis man tror på, at manden har et fysiologisk behov for regelmæssigt at få udløsning, så er det altså galt, for så sammenligner man det seksuelle behov med behovet for mad og drikke.

Nogle oplever spændinger i testiklerne og føler en lindring, når de får udløsning. I folkemunde kalder vi det blå boller, og det er ikke, fordi de bliver blå, men det betyder bare, at det er et stykke tid siden, at han har fået en udløsning. Men det er altså ikke et udtryk for, at partneren skal stille op til sex med en vis frekvens, eller at det nødvendigvis er sundere, at han får udløsning x antal gange på en uge.”

Læs mere om