15 gratis oplevelser i København

En tur til København behøver ikke at være dyr, byen har mange gratis eller billige sommerfornøjelser for hele familien! Tag en dukkert i et af hovedstadens havnebade, se byen oppefra i Christiansborgs Tårn, find kæmperne i skoven eller hyg og spis i Huset Absalon

Superkilen

Tag et spil skak, spil basket eller nyd frokosten på Superkilen, som er en unik urban plads i Mimersgadekvarteret. Superkilen består af:

  • Den røde Plads (billedet) med det moderne, urbane liv, der indeholder caféer, musik og sport.
  • Det sorte Marked, som er en klassisk plads med springvand og bænke.
  • Den grønne Park, hvor du for alvor kan  slå lysten til picnic, sport og gåture med hunden løs.

Læs mere om Superkilen

De Seks Glemte Kæmper

Tag på jagt efter de seks imponerende trækæmper, som gemmer sig i skovene uden for København. De gemmer sig vest for centrum af København.

Du kan støde på de seks kæmper rundtomkring i seks forstadskommuners naturområder. Kæmperne gemmer sig på bakketoppe, ved vandet og i idylliske lysninger et stykke fra Københavns mest besøgte attraktioner. Kunstneren, Thomas Dambo, har netop valgt at placere kæmperne uden for København for at lokke københavnerne og turisterne ud at opleve den flotte natur.

De skæve træskabninger er ikke kun imponerende kunstværker, men er også beregnet til at klatre på eller ind i.

Du kan finde troldene på kortet

Læs mere om De Seks Glemte Kæmper her 

Du kan i øvrigt også finde trolde på Amager, Christiania, i Nordhavn og Sydhavn.

De københavnske havnebade

Ved Københavns havnebade kan sommervarmen nydes med familie og venner. De 3 største havnebade er Havnebadet Islands Brygge, Copencabana ved Fisketorvet og Havnebadet Sluseholmen, hvor der alle 3 steder er livreddere i sommersæsonen. Det samme er der på Badeanstalten Helgoland i Amager Strandpark og Svanemøllestranden på Østerbro.

Du må gerne hoppe i Københavns Havn for at bade flere steder. Der er badezoner: på Islands Brygge ud for Halfdansgade og i Havnevigen, på Refshaleøen ud for café Halvandet og Søndre Refshalebassin samt i Nordhavn ved Sandkaj. Du finder også badezoner ved Havnevigen på Amager, ved Kalvebod Brygge og ved caféen La Banchina på Refshalevej.

Badezoner er karakteriseret ved:

- at de alene er markeret med bøjer og flyderør og altså ikke er omkranset af et fysisk anlæg

- at der ikke er livreddere til stede, og al badning foregår på eget ansvar

- at du kan bade døgnet rundt

Det er forskelligt, om badene har faciliteter som børnebassin, så det er en god idé at undersøge det hjemmefra, inden man tager ud og soler sig i vandkanten.

Læs mere om de 3 havnebade

Læs mere om badezonerne

Konditaget Lüders

24 meter over havets overflade på toppen af et parkeringshus ved Nordhavn med udsigt over vandet er Konditaget Lüders placeret med smuk udsigt over Øresund. Taget er et nyt aktivitets- og byrum med mulighed for at dyrke crossfit, spille panna fodbold (fodbold én mod én på en lille, rund bane) eller hoppe på trampoliner hele sommeren.

Læs mere om Konditaget Lüders på Nordhavnens hjemmeside

Byvandringer på kirkegårdene

Hvad kan man lære ved at kigge på gravsten? En del, faktisk. Tag med, når Københavns Kirkegårde inviterer på gratis kirkegårdsvandringer sommeren igennem. Programmet offentliggøres på nedenstående link omkring 1. juli.

Du kan blive klog på kvinderoller og kvinders rettigheder set gennem en kirkegård, eller deltag i en af de tematiserede rundvisninger, hvor der er fokus på enten naturforskere, komponister eller de sygdomme, byens borgere er blevet ramt af. 

På kirkegårdene findes masser af natur. De stille oaser midt i byen er kæmpestore og byder på levesteder for alt for fugle til bestemte egernarter, der i hovedstadsområdet kun findes på Vestre Kirkegård. 

Du kan også prøve en digital kirkegårdsvandring på Assistens Kirkegård eller Vestre Kirkegård. Mere information er på linket.

Læs mere om kirkegårdsvandringerne

Prutlugtende planter og smukke, smukke blomster

Botanisk Haves historie går mere end 400 år tilbage, men den senest indrettede have er fra 1874.

Du kan blandt andet finde et kæmpe, blomstrende staudebed, en samling af alpine planter og mosser, et arboret med over 100 år gamle træer, stenhøje, gamle rosensorter og danske planter. Læg mærke til duften, når et af fyrretræerne springer ud – og måske er du heldig, at den liglugtende penisblomst blomstrer igen i år. 

Haven har åbent til 18.00 hver dag i sommerhalvåret, og det er gratis at komme ind. Vil du ind i Sommerfuglehuset eller Palmehuset, skal du betale en lille entre. 

Læs mere om Botanisk Have

Greenkayak - saml affald og lån kajakken gratis

Københavns Havn er kendt for at være så ren, at man kan bade i den. Hos nonprofit-initiativet Green Kayak vil man gerne bevare havnen ren, og derfor kan man låne en kajak gratis i op til to timer, mod at man på sejlturen gennem havnens kanaler samler affald op i kajakkens spand. Når du kommer i land, bliver affaldet vejet, og du skal lægge et billede af turen op på de sociale medier.

Kajakkerne kan bookes i forvejen og skal hentes ved Børskaj i det centrale København.

Læs mere om miljøkajakkerne

Know Your ’Bro – digitale byvandringer på Nørrebro og Vesterbro

Ruten Know Your ’Bro tilbyder et autentisk tvist til dit besøg i København, hvor du får udfoldet de cool, hippe og mangfoldige kvarterer Nørrebro og Vesterbro.

På Nørrebroruten kommer du gennem det unge, multikulturelle Nørrebro og gør stop ved det sidste hvilested for kendte danskere som H.C. Andersen og Niels Bohr. Du hænger også ud på Dronning Louises Bro. Du får også et indblik i Nørrebros moderne historie – og kampene mod myndighederne.

På Vesterbroruten besøger du Kødbyen, hvor kvæg tidligere blev slagtet, men Som i dag er et iværksættermekka og et yndet sted at spise. Du kan også få beretningen om Sorte Hest, der tidligere var det sidste sted, man kunne overnatte, hvis rejsende nåede frem til København, efter at byportene var låst. Sorte Hest var i øvrigt nabo til Københavns galge.

Få adgang til den digitale guide på: knowyourbro.dk, hvor du kan folde vandrekort, historier og billeder ud.

Læs mere om vandreruterne

Marmorkirken - og vagtskifte på Amalienborg slot

Marmorkirken er med sin kuppel ikke en typisk måde at bygge en folkekirke på, men sving forbi Marmorkirken, der er en arkitektonisk perle, som ligger mellem Store Kongensgade og Bredgade. Lad dig fascinere af kirkens imponerende ydre og indre. Sæt dig på en bænk og nyd stilheden.

Når du forlader kirken, så læg mærke til udsigten: Du ser lige gennem Amalienborgs slotsplads til Operaen i København. Timer du dit besøg i Marmorkirken, kan du ved middagstid se vagtskiftet på Amalienborg.

Læs mere om Marmorkirken

Læs mere om vagtskiftet på Amalienborg

Gratis entre til egyptiske sarkofager, Københavns historie og store skulpturer

Hvordan har Københavns historie formet sig? Tag med på en rejse gennem tiden og gennem de københavnske kvarterer i det nyåbnede Københavns Museum. Der er gratis entre om onsdagen, så forvent mange besøgende. Andre dage koster entre 90 kroner.

Thorvaldsens Museum (billedet), der rummer skulpturer lavet af den fantastiske billedhugger Bertel Thorvaldsen og andre kunstnere på hans samtid, er gratis at besøge hver onsdag.

På Glyptoteket, der har en kæmpesamling af kunstværker og ikke mindst kulturhistoriske genstande fra Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget samt dansk og fransk kunst, kan man komme ind gratis om tirsdagen.

Københavns Museum

Glyptoteket

Thorvaldsens Museum

Folkehuset Absalon

Absalon er din dagligstue, et forsamlingshus, en morgenmadscafé eller dit lokale spilsted. En lille oase af hjem på Vesterbro. Du spiser sammen med 180 andre mennesker, og i det legesyge folkehus på Sønder Boulevard kan man samle sig om mad og aktiviteter såsom bingo, bordtennis og film- og musikarrangementer i uformelle omgivelser.

Folkehuset ligger i en gamle kirkebygning, som nu skaber rammerne for en hyggelig dag eller aften med gamle eller nye venner.

Absalon har fokus på at få inddraget alle skikkelser – store som små. Der er mildt sagt noget for alle, som kan lide spil, leg, kultur og et budgetvenligt måltid mad til den daglige fællesmiddag, som trækker ud på den grønne stribe på Sønder Boulevard om sommeren, når vejret er til det.

Se hvad dagen byder på i Folkehuset Absalon

Havneringen - den ultimative gå- eller cykeltur langs det blå København

Find cyklen eller vandreskoene frem og lad dagens udflugt gå langs Havneringen, der slanger sig gennem København K, Holmen, Christianshavn, Islands Brygge, Amager, Sydhavnen og Vesterbro. Ruten giver et fantastisk indblik i, hvor alsidig København er, og ruten blander by og bynær natur på smukkeste vis.

Du kommer forbi uspolerede områder og kendte attraktioner. Ruten er i alt 13 kilometer lang, men du kan også tage de kortere versioner: 2, 4 og 7 kilometer.

Læs mere om turene langs havneringen

Al sport begynder i Magasin

Tag på besøg i det lille, ukendte museum i Magasin du Nord, som i år fortæller om sport. Udstillingen tager udgangspunkt i danskernes trang til at dyrke motion.

Den første afdeling med sportsudstyr åbnede i Magasin i 1896.

Omkring slutningen af 1800-tallet blev man opmærksom på, at det slet ikke var så usundt at bevæge sig som man hidtil havde troet. Idræt vandt indpas hos danskerne, og det kunne også ses på Magasins hylder, hvor der nu kunne købes særligt tøj og udstyr til de fysiske udfoldelser. I udstillingen ‘Al sport begynder i Magasin’ ser vi, med udgangspunkt i Magasin, nærmere på danskernes idrætsvaner gennem tiden.

I anledningen af OL-året kan du også se særudstillingen OL med Magasin. Magasin var nemlig hovedsponsor og en af grundene til, at Danmark som et af bare 14 lande kunne stille til start ved OL i 1896.

Læs mere om museet hos Magasin du Nord 

Hemmelige haver på Frederiksberg

Helt hemmelige er de ikke, men Landbohøjskolens have og Haveselskabets have er ikke mest besøgte attraktioner i København - og du kan derfor slå dig ned og nyde stilheden i et af de 2 åndehuller, der begge ligger på Frederiksberg.

I Haveselskabets Have, som du finder lidt anonymt ved indgangen til Frederiksberg Have, kan du drømmende kigge i spejlbassinet, nyde stauderne blomstre eller fordybe dig i rosenhaven.

Landbohøjskolens Have ligger i tilknytning til Københavns Universitets campus på Frederiksberg. På Frederiksberg har man i århundreder uddannet alt fra dyrlæger til kandidater i skovbrug, og Landbohøjskolens Have blev i 1858 anlagt efter tidens toner i romantisk stil med mange elementer fra landskabshaverne. Haven indeholder mange af de have- og parkrum, der hører til stilarten: en dam, en bæk, en stenhøj, en rosenhave, en skov, lunde og åbne arealer, tæppebede og blomsterbede etc. I dag hedder den centrale del af haven Den Romantiske Have. 

Læs mere om Haveselskabets Have

Læs mere om haverne ved Landbohøjskolen

Gratis film i Børnebiffen

I Cinemateket kan børn på hverdage gratis se film - i weekenderne koster billetten lidt.

Filmene er udvalgt, så de passer til børnenes alder i forhold til varighed og indhold. Der vises filmperler fra hele verden: Animationsfilm, dokumentar- og kortfilm samt ikke mindst klassikere som fortjener et gensyn på det store lærred.

Husk at holde dig orienteret om program, coronarestriktioner og bestilling af billetter på linket.

Børnebiffen holder sommerferie i midten af juli.

Læs mere om Børnebiffen