Rejseguide: Uhyggelige steder i Danmark

Uhyggelige steder kan være et spændende udflugtsmål, hvis ikke man er for stor en bangebuks. I Danmark findes et utal af skumle og frygtindgydende steder, der er uhyggelige det meste af året. Tag med på spøgelsesjagt, til 8 uhyggelige steder i Danmark

Oplev flere uhyggelige steder - turen kan være en roadtrip

Vi forslår, at du planlægger en uhyggelig roadtrip, hvor du sammensætter en tur med uhyggelige oplevelser. Samvirke har herunder planlagt en tur, der begynder i det allernordligste Nordjylland og ender på Nordsjælland. Vi foreslår, at du/I overnatter udendørs, i for eksempel shelter, eller på hjemsøgte hoteller og slotte, som for eksempel dem du kan finde på Spøgelseshoteller.dk, for den mest uhyggelige stemning undervejs. Kom med hvis du tør!

Forsvindingsnumre og genfærd på det gamle kloster

Børglum Kloster ligger på toppen af Børglum bakke i Vendsyssel. Det gamle kloster stammer fra begyndelsen af det 12. århundrede, og stedet er af spøgelsesjægere kåret som det mest hjemsøgte sted i Danmark. Ser klosteret bekendt ud, er det, fordi det er med i TV 2’s jule-kalender fra 2011, Ludvig og Julemanden. 
Klosteret er også kendt for at lave et sært forsvindingsnummer, hvor det forsvinder for dem, der prøver at finde det. Det var landinspektør Knud Sørensen, der i sin tid beskrev, hvordan klosteret forsvandt for ham, i novellen Den aften da Børglum Kloster ikke var der fra 2003. Det fik flere personer til at indrømme, at de havde haft samme oplevelse. Lykkes det dig at finde klosteret, kan du opleve klosterets 1000 år gamle historie i en udstilling og se, om du kan finde spøgelserne, der angiveligt hjemsøger klosterets kirke. Selveste H.C. Andersen mente, at det spøgte på klosteret, da han kom forbi det på en af sine rejser. 

Læs mere om Børglum Kloster

Foto: Destination Nordvestkysten

Uhyggeligt fangehul på Aalborghus Slot

I Aalborghus Slots fangehul er der fugtigt, mørkt og ingen frisk luft. Fangehullets historie strækker sig hele vejen tilbage til 1620, hvor der sad ti kvinder fængslet for at være hekse. Kvinderne var fængslet i et år, før de til sidst blev brændt på bålet. Kvinderne var fængslet for at have lavet et voksbarn, som de navngav det samme som rådmandens hustru. 25 år efter det var fangehullet igen fyldt, da svenske soldater spærrede jyske bønder dernede. 

Læs mere om Aalborghus Slot

Læs mere om uhyggelige steder i Nordjylland

Gammeldags gys og gru på Voergaard slot

Voergaard Slot er et af Danmarks smukkeste, men rummer også et af de uhyggeligste spøgelser i dansk spøgelseshistorie. Det siges, at slotsfruen Ingeborg Skeel, der formodes at have pisket sit eget barn ihjel, stadig spøger som hvid dame, og at der findes en blodplet på gulvet, som ikke vil forsvinde, selvom gulvet er blevet slebet. Under slottet findes også en uhyggelig fangekælder, hvor der fortælles hårrejsende historier.

Læs mere om Voergaard Slot

Foto: Voergaad

OBS: Billedet er et genrebillede fra Colourbox og er altså ikke taget i labyrinten på Samsø. 

Kan du finde ud af labyrinten på Samsø?

Samsølabyrinten er verdens største labyrint - det har de Guinness Rekordbogs ord for. I der er masser af gange at fare vild på. Ikke mindre en 186 t-kryds i labyrinten gør det svært at nå frem til et af de 8 mål, du kan sætte dig for din tur. Ved blot at vandre planløst rundt, er det langt fra sikkert, du finder disse mål, der ligger godt gemt mellem træerne. Du skal derfor bruge en Stifinder, der er en quiz med en række spørgsmål. Valget af mål afgør længden på turen. Templet er vores hovedmål og ligger i Labyrintens hjerte. En tur til Templet og retur tager ca.  1-1½ time og udgør mellem 2,5 og 3 km. Vil du gå en kortere tur, vælger du blot et af de andre mål. Midgård er et andet af Labyrintens mål. Her finder du en meget stor aktivitetsbane og store picnic borde, hvorfor dette mål er velegnet til børnefamilier.

Læs mere om Samsølabyrinten

Skeletterne ved Alken Enge, en massegrav ved Mossø 

På Alken Enge, der ligger ved Illerup Ådal, blev en stor bunke knogler fundet i 2012. Det viste sig at være en massegrav med knogler og krigsredskaber fra en hær, der blev nedslagtet omkring Kristi fødsel. Den nedslagtede hærs efterladenskaber bærer spor af at have været udsat for rituelle ofringer, og man har også fundet ofringer ved Mossø ikke langt derfra. Fortidens mystiske og voldsomme grusomheder kan man høre mere om på Moesgaard Museum eller måske ved at besøge stedet efter mørkets frembrud og høre en podcast om de dræbte krigere. Lyt til podcasten. 
Læs mere om Alken Enge 

Foto: Getty Images

På hekse- og spøgelsesjagt i Ribe

Danmarks kendteste heks, Maren Splids, kommer fra Ribe. På Ribes heksemuseum kan man dykke ned i uhyggen, der kendetegnede hekseforfølgelsen i Danmark og Europa i 1500- og 1600-tallet. Skrædderkonen Maren Splids blev brændt på bålet, og mange andre kvinder led også grusomme skæbner i hekseprocesserne.
I den historiske by Ribe kan mange andre uhyggelige begivenheder opleves på en Ghostwalk, der arrangeres af Museet Ribes Vikinger. Ghostwalks finder kun sted om sommeren, men får helt sikkert gyset dig godt igennem Ribes gader. 

Læs mere om Ghostwalks i Ribe

Foto: HEX

Koldsved i koldkrigsmuseet

Langelandsfortet står tilbage og minder os om en uhyggelige periode i verdenshistorien: Den kolde krig. Langelandsfortet blev opført i begyndelsen af 1950’erne. Fortet blev brugt til at holde øje med fly- og flådeaktiviteter i Østersøen. Dybe klaustrofobiske krigsbunkere, missiler og kanoner hvisker om en tid, hvor Øst og Vest stiltiende oprustede og afventede en 3. Verdenskrig. En udstilling viser forskellige spiongenstande og fortællinger fra den tavse krig, der udspillede sig mellem usynlige fronter. Her findes også et nødradiostudie, hvor Danmarks Radio skulle sende fra, hvis krigen brød ud.

Læs mere om Langelandsfortet

Foto: Visit Sydfyn

Knogleklaprende uhygge i Medicinsk Museion

Videnskabelige gyserhistorier finder man på Medicinsk Museion i København. Her er udstillet samlinger af skeletdele, andre kropsdele og fostre, der i tidens løb er indsamlet til forskning. Her findes skelethoveder med svulster, syge organer, vævsudsnit og deforme fostre på glas, der fortæller uhyggelige historier fra medicinens verden. Uhyggen er endnu mere mærkbar i Psykiatriens Rum på museet, hvor spændetrøjer, krampesenge og tvangsstole giver et gyseligt indblik i historien om behandlingen af psykisk sygdom igennem tiden. 

Læs mere om Medicinsk Museion
Foto: Morten Skovgaard

Nyhavn i København i nattemørke

Uhyggelige byvandringer i København

Tag på gåtur med fortælling om spøgelser, mordere og andre forbrydere. I København kan du finde flere forskellige guidede ture, hvor du kommer helt tæt på den mindre pæne bagside af hovedstaden. Hos Weirdwalks kan du komme med på tur og møde Blod, Bødler og Bordeller. Og med Ghosttour kan du følge medicinhistoriens blodige spor gennem København. Guiden gør et stop ved blandt andet det anatomiske teater, hvor de første dissekeringer af menneskelig skete i Danmark, og ved et gammel apotek, hvor du kan høre grusomme historier om behandlingsformer og mirakelkure.

Læs mere om Weirdwalks

Læs mere om Ghosttours

Naturen har overtaget frømandskorpsets kaserne

Naturlejren Auderød er en forladt militærkaserne, hvor frømandskorpset i sin tid trænede. Området er nu forvandlet til en blomstereng, hvor man kan plukke dejlige blomster om sommeren. Den hyggelige blomstereng kan dog ikke gøre op med uhyggen af kasernens forladthed, der hele tiden ligger og ulmer med lange, øde gange og lokaler, der er suget tomme for liv. I kasernens svømmehal er naturen begyndt at tage stedet tilbage. Netflix-serien The Rain er filmet på området, og filmholdet bag har føjet lidt ekstra planter til svømmehallen for at gøre den postapokalyptiske stemning komplet. De forladte bygninger viser, hvordan naturen stille og roligt erobrer stedet, når menneskene har forladt det. Der har været planer om en stor ferieby på stedet og naturlejren har i perioder været åben for offentligheden. Lige nu er der intet nyt om åbningstider eller planer. 

Foto: Tina Zaremba

Artiklen her er offentliggjort første gang i 2021. I sommeren 2024 er der tilføjet oplevelser og redigeret i tekster.