10 genveje og smarte tricks til din iPhone

Lav en sikrere adgangskode, besvar opkald med selvvalgte beskeder og brug din iPhone som vaterpas. Samvirke lærer dig nye genveje på din iPhone og din iPad og viser dig en stak af de smarte – og godt gemte – tricks, der kan gøre din telefon eller tablet fra Apple endnu bedre.

Du kan få fred om natten, lave en mere sikker adgangskode eller bruge din iPhone som vaterpas med funktioner, du sikkert ikke har opdaget endnu.

Du kan svare et opkald med en besked, du selv har skrevet på forhånd. Læs ovenfor, hvordan du gør

2) Gør din telefon endnu mere sikker: Skift password til et med bogstaver

Bruger du en 4-cifret kode eller 6-cifret kode, når du skal låse din telefon op, kan du sikre din telefon endnu mere ved at lave et password, der består af både tal og bogstaver. Det vil øge kombinationsmulighederne og dermed gøre det sværere for tyve, hvis din telefon bliver stjålet.
 
Gå ind i Indstillinger > Touch ID & Adgangskode > Skift adgangskode > Indstillinger til Adgangskode
 
Her efter kan du skifte til en alfanumerisk kode, som er en kombination af bogstaver og tal.
Se også Samvirkes artikel om sikre passwords

3) Få fred eller en uforstyrret søvn: Indstil din iPhone til ikke at forstyrre dig

Forstyr mig ikke-funktionen er perfekt, hvis du har brug for fred og ro, hvis du skal koncentrere dig. Du bør også slå funktionen til om natten, så du ikke bliver forstyrret unødigt af brummende notifikationer, vibrerende beskeder eller lyden fra opkald.
 
Du kan selv indstille, hvornår du ikke vil forstyrres – og om telefonnumre, du har kodet ind som favoritter, må forstyrre dig, selvom funktionen er slået til.
 
Gå ind i Indstillinger > Forstyr ikke. Her kan du slå til, om funktionen automatisk skal slås til på bestemte tidspunkter, ligesom du også selv kan slå den til, når du har brug for fred. Du kan altid slå ”Forstyr ikke” til ved at trække op på hjemmeskærmen og så aktivere halvmånesymbolet.

4) Indsæt hurtigt et punktum, når du skriver

Du har sikkert skrevet tusindvis af beskeder og mails på din iPhones tastatur uden at kende de smarteste tricks, når du bruger tastaturet.
 
Der findes 2 løsninger, der gør det nemmere at sætte punktum, når du skriver:
-    Tryk 2 gange i træk på mellemrumstasten. Det giver dig et punktum. Virker denne genvej ikke, så tjek, at den er slået til. Gå ind i Indstillinger > Generelt > Tastaturer og tjek, at ”.”-genvej er slået til
-    Tryk med 2 fingre på mellemrumstasten samtidigt

5) Indsæt nemt symboler i beskeder og mails

Normalt vil du trykke en enkelt gang på 123-tasten på tastaturet, hvis du vil indsætte et symbol i en af dine beskeder eller mails. Så et tryk på symbolet, og endeligt et tryk på 123-tasten for at vende tilbage til det normale tastatur. Du trykker altså på tasterne 3 gange.
 
Du kan sætte symboler ind med ét tastetryk: Hold 123-tasten nede, og når tastaturet skifter til symboltasterne, så flytter du fingeren hen på det symbol, du skal bruge. Når symbolet er indsat, slipper du og tastaturet skifter tilbage til det normale bogstavtastatur. Du har altså kun trykket 1 gang i stedet for 3.
 
 

Når telefonen lyser grønt, er overfladen i vater.

6) Brug din iPhone som vaterpas

Hænger hylden lige? Du kan bruge din iPhone som vaterpas.
 
Gå ind i Kompas-appen > swipe fra højre mod venstre.
 
Du kan swipe 1 eller 2 gange og få så forskellige vaterpas-funktioner tilgængelige. 

7) Få iPhonens lommelygte/blitz til at blinke, når du får en besked

Er det ikke nok, at din telefon vibrerer, når du får en besked, eller du modtager et opkald, kan du slå en funktion til, så lyset på bagsiden af telefonen blinker, hvis nogen vil i kontakt med dig.
 
Slå funktionen til her: Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed. Gå ned under punktet ”Hørelse” og slå ”LED-blink til advarsler” til. 

8) Stop musikken automatisk

Kan du lide at falde i søvn til musik fra din telefon? Men glemmer du at slukke musikken i løbet af natten, hvis du falder i søvn, kan du bruge den indbyggede sleeptimer-funktion. Funktionen er bygget ind i din ur-app.
 
Åbn app’en Ur > Timer.  Vælg, hvor lang tid du vil høre musik, og tryk derefter midt på skærmen på punktet ”Når timer slutter”. Gå ned i bunden af listen og tryk ”Stop afspilning”. Så slutter afspilningen automatisk efter dit valgte tidspunkt.
 

Lav selv forkortelser for ting, du skriver tit. Det er nemt!

9) Tilføj selv genveje og forkortelser til ord i ordbogen

Skriver du tit de samme beskeder eller ord, når du sender beskeder eller mails? Du kan selv lave ”genveje” til ord, hvis du bruger den indbyggede ordbog i telefonen.
Gå ind i Indstillinger > Generelt > Tastaturer og vælg menupunktet ”Erstat tekst”
 
Her kan du tilføje forkortelser og ord, som du vil have erstattet af noget andet. Prøv at tilføje eho10 og bed den om at erstatte med Er hjemme om 10 minutter. Sådan kan du laver masser af små korte ord, der kan erstatte hele sætninger, du bruger tit, eller som er smarte at have genveje til, når du er på farten.

10) Flyt aftalerne i din kalender

Det er besværligt, hvis du skal ind i din kalender og oprette nye aftaler, hvis en af de aftaler, du allerede har, bliver flyttet.
 
Når du står inde i kalenderen, så tryk ned på aftalen og hold i 2 sekunder. Du kan nu trække din aftale rundt i kalenderen på samme måde, som når du flytter med app’s, du gerne vil flytte eller smide ud.
 

Se, hvad vi ellers skriver om: #IT, #mobiltelefon og #lifehack