Sådan rydder du op i billederne på din telefon

Ryd op i dine billeder på telefonen og frigiv plads. Færre billeder gør det ikke bare nemmere at finde de fotos, du skal bruge, men oprydning kan også potentielt give mere fart på din telefon. Samvirke giver dig tommelfingerregler til oprydningen – og anbefalinger til apps, der fungerer både på iPhone og Android-telefoner

En oprydning i billedmapperne på din mobiltelefon kan give plads og gøre mobilen hurtigere

Dine 1000-vis af billeder gør telefonen langsom

Mobiltelefonen har erstattet digitalkameraet for mange danskere, og er du som de fleste, hiver du sikkert mobilen frem, når der skal foreviges alt fra ferieminder til billeder af familien. Er du sådan en, der ikke rydder op i billeder og blot overfører dem til den nye mobil, hver gang du skifter telefon, har du formentlig samlet tusindvis af billeder over årene.

 

Har du mange billeder, risikerer du:

  • En langsommere telefon
  • At du til sidst løber tør for plads på telefonen, så du ikke kan installere nye apps eller modtage flere mails og beskeder

Samvirke har en række råd, der virker, uanset om du har en iPhone eller en Android-telefon.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tjek mapperne – og slet hurtigt de filer, du ikke bruger 

Du kan sikkert hurtigt finde billederne på din telefon, måske har du endda organiseret dem i mapper eller album. Men ved du, at telefonen også laver mapper med forskellige billeder? Start din oprydning i de mapper, som telefonen har lavet:

 

  • Screenshots. Rigtigt mange screenshots har man taget, fordi man skulle huske noget eller ville sende noget videre. Men har du brug for det screenshot efter alle disse år? Slet de screenshots, du ikke skal bruge længere. Det er sikkert mange!
  • Selfies: Er der nogle af dine selfies, du ikke længere skal bruge? Markér dem og slet dem!
  • Videoer: Videoer fylder rigtigt meget og optager meget plads på telefonens harddisk. Overvej, om der er videoer, du ikke længere skal bruge, og smid dem så ud.

 

Rigtigt mange apps og programmer laver også mapper, hvor fotos brugt i appen bliver gemt. Bruger du for eksempel Whats App, er appen som default indstillet til at lave en ny mappe på din telefon, hvor alle fotos, du sender og andre sender til dine chats, gemmes.

 

Snapchat, Instagram og Twitter har også indstillinger i deres apps, som måske har betydet, at alle fotos er gemt på din telefon.

Screendump fra de to apps. Til venstre fra appen HashPhoto og til højre appen SmartCleaner

Fjern dubletter – du kan få hjælp af en app

Appen HashPhotos har en funktion, hvor du kan rydde op i dit billedarkiv. I appen vælger du den mappe eller det arkiv, hvor du vil rydde op. Tryk på plusset og vælg så ‘Find similar’. Programmet scanner nu dine billeder for at finde de fotos, der minder om hinanden. Journalisten, der har skrevet denne artikel, fandt mere end 1600 fotos, der mindede om et andet foto – og dermed potentielt kunne slettes. Funktionen med at finde fotos, der minder om hinanden eller er dubletter, er gratis.

 

Du kan også bruge appen Smart Cleaner. Her vælger du, hvad appen skal hjælpe med at rydde op i. Du får hjælp til at rydde op i både skærmbilleder, fotos, videoer og andre arkiver – ulempen er, at appen kræver betaling for hurtig oprydning – alternativt skal du se 3 videoreklamer på op til 30 sekunder hver for at få ryddet op på telefonen.

Upload dine billeder til skyen

En del af oprydningen kan også være at flytte billeder, du ikke har brug for tit, til en filopbevaringstjeneste i skyen.

 

Apple og iPhone har en tjeneste, der hedder iCloud, hvor du kan synkronisere dine billeder til – eller du kan bruge iCloud som ekstra lager til billeder, du ikke vil have på din telefon.

Android-telefoner er i mange tilfælde sat op til at kunne bruger Google Drev som lagringstjeneste.

 

Du kan i princippet sagtens bruge og få adgang til iCloud, selvom du har en Android-telefon, ligesom du kan bruge Google Drive til din iPhone.

 

Ud over de 2 tjenester findes der en lang række andre lagringstjenester og billedopbevarignstjenester.  

Læs mere om