Vegetarisk bouillabaisse
AFTENSMAD

Vegetarisk bouillabaisse

  • 6 Personer

Linser

2 dl. beluga linser , puy- eller delikatesselinser
5 dl. vand
1 spsk. grøntsagsfond , koncentreret
0.5 stk. citron saft
2 spsk. olivenolie
- salt
- peber


suppe

600 g kartofler små og faste
1 stk. fennikel
1 stk. løg
3 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
0.5 tsk. chiliflakes , stærke
3 spsk. tomatpuré
2 dl. hvidvin
0.5 g safran
5 dl. grøntsagsfond
2.5 dl. piskefløde eller plantefløde for vegansk version
3 spsk. soja
250 g små tomater finthakkede kan, udelades

Aioli

2 dl. mayonnaise
1 fed hvidløg
2 spsk. citronsaft
- salt

til servering

- chiliflakes kan udelades
- olivenolie
- surdejsbrød

Sådan gør du

  1. 1
    Skyl linserne godt, og kog op med fond. Lad simre, til de er møre, men stadig har bid. Hæld vandet fra. Lad dampe af i 5 minutters tid, og smag så til med citronsaft, olivenolie, salt og peber.
  2. 2
    Skyl imens kartoflerne, og skær i mindre mundrette stykker. Helt små kartofler kan skæres i 2 dele, lidt større i 3-4 dele. De skal bare være nogenlunde ens i størrelsen. Sæt til side.
  3. 3
    Skyl fenniklen, og fjern de grønne dildlignende toppe (gem til senere). Skær fenniklen i to halvdele og så i tynde skiver. Sæt til side. Pil løget, skær i to halve og i tynde skiver.
  4. 4
    Varm en stor gryde op, kom godt med olivenolie i, og steg løg og fennikel ved høj varme med et godt drys salt. Rør rundt jævnligt. Løg og fennikel skal få farve i kanterne, men ikke brænde på, så skru ned efter behov.
  5. 5
    Hak hvidløget fint, og tilsæt til gryden sammen med chiliflakes og tomatpuré, når fennikel og løg har godt med farve og er faldet sammen. Steg videre i 3-5 minutter.
  6. 6
    Tilsæt hvidvin, og lad koge godt igennem. Tilsæt kartofler, safran, fond, fløde og soja. Lad suppen simre, til kartoflerne er møre. Tilsæt nu finthakkede friske tomater, og lad simre i yderligere nogle minutter.
  7. 7
    Smag suppen til med mere soja (eller salt) og peber, måske et skvæt æblecidereddike.
  8. 8
    Bland undervejs en aioli af mayonnaise, som du smager til med fintrevet hvidløg, citronsaft og salt.
  9. 9
    Anret suppen med linser, fennikeltoppene og lidt olivenolie på toppen. Servér med aioli, ekstra chiliflakes og noget godt brød til.