Mød den berygtede og forbudte ost Casu Marzu
Casu Marzu betyder rådden ost på italiensk
Casu Marzu er en traditionel om end kontroversiel fåremælksost fra den italienske ø Sardinien, hvor den er blevet lavet i flere hundrede år. Osten adskiller sig fra andre oste, ved at den stilles udenfor en rum tid i en del af forarbejdningsprocessen. Herefter udgraves der et hul i midten af den store, runde ost, hvori fluearten Piophila Casei (ostefluen) kan få lov at lægge æg. Fluen er kendt for at opsøge madvarer, der står blottet frit fremme.
Fluens æg udvikler sig til maddiker, der bevæger sig rundt i osten og udskiller et enzym, som bidrager til ostens konsistens og smagsmæssige særkende.
På grund af den helt særlige forarbejdning og fremprovokerede forrådnelse med levende maddiker er osten blevet forbudt at sælge og bringe på tværs af grænserne i EU.
Casu Marzu er en delikatesse for de hærdede smagsløg
Når fluerne lægger deres æg i den fedtede ost, tager de samtidig for sig af retterne og spiser af osten. De efterlader sig ekskrementer, der tilføjer fedt, protein og sukker til den sardinske delikatesse. Denne proces er ostens unikke form for fermentering.
Konsistensen i osten er meget blød, nærmest grødet, og Casu Marzus kraftige præg af ammoniak er berygtet for at give en eftersmag, der kan sætte sig i flere timer efter indtagelse.
Myteomspunden elskovseliksir
Hvis man fryser osten ned, dør maddikerne, men blandt kendere på Sardinien er det at begå helligbrøde, da de levende maddiker er en uundværlig del af smagsoplevelsen.
Casu Marzu siges at begå smagsmæssigt oprør i munden, så snart den rammer ganen. Ifølge myten blandt sardiniere er osten også et afrodisiakum, der stimulerer de lumre tanker. Lidt i stil med østers, blot mere virkingsfuldt.
På Samvirke vil vi ikke opfordre til at begå lovbrud, så hvis dine tænder løber i vand ved tanken om en skefuld Casu Marzu, må du bestille en tur til Sardinien og gå på jagt efter delikatessen.