Her er julegaverne, du ikke bør købe på Temu

Handler du på platforme og netbutikker, der hører hjemme uden for EU, har du ikke samme garanti for produktsikkerheden. Handler du eksempelvis på onlinemarkedspladser som Temu, Shein, Wish og andre kinesiske shoppingsites, er der en række produkter, du ifølge Forbrugerrådet Tænk bør undgå

Kosmetik er en af de ting, Forbrugerrådet Tænk fraråder, at du køber fra Temu og andre kinesiske platforme:. Produktet på billede har ikke været testet af hverken Samvirke eller Forbrugerrådet Tænk, og det vides derfor ikke, om netop det produkt lever op til europæiske regler. 

Temu er blevet store på enormt kort tid

Billige køkkenredskaber, stort udvalg af legetøj, masser af tøj, der er billigere end i en dansk butik. Udvalget af varer på Temu er uendeligt, og på et år er netbutikken, som ingen tidligere kendte, blevet den største netbutik i Danmark. I oktober havde 39% af danskerne på et tidspunkt handlet hos Temu – i maj var det 32%, og nu er Zalando, Matas og andre kendte mærker skubbet ned ad listen over de mest populære onlinebutikker.

Temu bliver også en stor leverandør af julegaver i 2024, viser en undersøgelse, som Coop Analyse har lavet for Samvirke. Næsten hver 10. dansker vil købe en eller flere julegaver på Temu, viser undersøgelsen, hvor man også kan læse, at fire ud af fem danskere stoler ’slet ikke’ eller kun ’i mindre grad’ på, at Temu overholder danske og europæiske regler for skadelige stoffer i deres produkter. 

Temu kan have produkter, der ikke lever op til danske regler

Når mange danskere mener, at Temu ikke overholder de samme regler som danske og europæiske butikker, så har de helt ret. For netbutikker, der ligger uden for EU, skal nemlig ikke overholde de samme regler for indholdsstoffer, produktsikkerhed og forbrugerbeskyttelse som danske og europæiske butikker, og det får Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi til at råde dig til at passe på:

»Du skal passe på, når det gælder uønsket kemi i produkterne. Det gælder om at minimere, hvor meget man udsætter sig selv for problematiske stoffer. I dag kommer varer fra online markedsplatformene let frem til danske forbrugere, og der er ingen kontrol med eller sikkerhed for, at de overholder de europæiske regler for forbrugersikkerhed, og derfor er der en række produkter, vi helt fraråder, du køber hos Temu og lignende platforme.«

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold dig fra eksempelvis creme og sengetøj

Forbrugerrådet Tænk fraråder, at du køber produkter fra kategorier, hvor indholdet af uønsket kemi eller manglende sikkerhed typisk udgør en særlig risiko for dig selv eller andre mennesker.

Stine Müller anbefaler, at du går uden om disse produkter, når du køber på onlineplatformene som for eksempel Temu og Shein: 

  1. Legetøj og børneprodukter
  2. Kosmetik og hudplejeprodukter
  3. Fødevarekontaktmaterialer (eksempelvis pander, grydeskeer, bagepapir, muffinsforme og lignende)
  4. Sikkerhedsprodukter (eksempelvis cykelhjelme, autostole, brandslukkere, røgalarmer og andet udstyr, der skal sikre dig)
  5. Tekstiler (både tøj og sengetøj, da det er i direkte kontakt med kroppen i mange timer)
  6. Elektriske produkter 
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Legetøj lever ikke op til EU-regler

I februar 2024 indkøbte og testede Toy Industries of Europe 19 stykker legetøj. 18 af de 19 stykker legetøj, som organisationen købte og testede, havde dele, som udgjorde risiko for kvælning, skarpe kanter eller kemiske stoffer, der langt overskrider de tilladte værdier.

“Ud fra de resultater, som både denne og en række af vores egne undersøgelser af legetøjfra online platforme viser, vil jeg sige, at man generelt set bør afholde sig fra at købe produkter til børn fra Temu. Børn kan være mere udsatte i forhold til uønsket kemi, og den fysiske produktsikkerhed af børneprodukter er også virkelig vigtig, da børn jo ikke selv kan vurdere, om et produkt er sikkert at bruge,” siger Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk.

 

Undersøgelsen kan findes på Toy Industries hjemmeside

Pas på med produkter, du smører direkte på huden

Når gælder kosmetik og plejeprodukter, gælder det også om at passe godt på: Kosmetik og plejeprodukter kommer nemlig i direkte kontakt med din hud, og du kan endda komme til at sluge lidt af dem, hvis det er et produkt, du smører på læberne. Forbrugerrådet Tænks italienske søsterorganisation Altroconsumo testede i oktober 2023 13 kosmetikprodukter fra Temu, hvoraf ni var med mangelfuld eller helt uden ingrediensliste. Det betyder, at produkterne kan indeholde problematiske eller måske endda ulovlige stoffer, uden at du har nogen mulighed for at tjekke det.

Af samme årsag skal du undgå tekstiler fra Temu, Shein og lignende platforme: Din krop er i direkte kontakt med tøjet i mange timer om dagen, og derfor er det vigtigt, at der er styr på, hvilke kemiske stoffer der findes i produktet.

Forbrugerrådet Tænk undersøgte tidligere i 2024 en række kosmetiske produkter. En stor del af de indkøbte produkter indholdt stoffer, der var mistænkt for at være hormonforstyrrende. Blandt andet var der flere solcremer med et hormonforstyrrrende solfilter, som de danske myndigheder af sundhedsmæssige årsager længe har frarådet.

Læs undersøgelsen hos Forbrugerrådet Tænk

Køb ikke ting på Temu, hvis de skal i kontakt med madvarer

Drop at købe stegepander, paletknive, kageforme og andre varer med slip let-belægning på Temu og andre platforme fra lande uden for EU. Stine Müllers anbefaling gælder også andre varer, der kommer i kontakt med din mad.

Der gælder nemlig en lang række regler for indhold og afgivelse af kemikalier i produkter, der er beregnet til kontakt med mad i EU, så de ikke afgiver mængder af kemikalier, der kan skade vores sundhed.

“Vi ved ikke med sikkerhed, om køkkenredskaber og andre produkter, du bruger til madlavning, fra for eksempel Temu lever op til de europæiske regler for kemi. Vores seneste test af PFAS i paptallerkner og lignende produkter viste, at der er store problemer med kemien i denne type produkter beregnet til mad, så af den grund og også ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler vi at  lade være med at købe køkkenudstyr,” siger Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk. 

Køb ikke cykelhjelmen, brandalarmen og autostolen fra Temu

Sikkerheden er vigtig, når du køber eksempelvis røgalarmer, cykelhjelme eller autostole, og derfor bør du styre helt uden om butikker, der ikke ligger i EU.

“Selvom platforme som Temu oplyser, at deres sælgere er forpligtet til at overholde de gældende regler på det europæiske marked, så har vi allerede set eksempler på, at de regler ikke altid bliver overholdt på nogle produktgrupper. Derfor fraråder vi, at man stoler på produkterne i forhold til øget sikkerhed,” siger Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk.

Så store er Temu blevet på kort tid

I 2023 var Temu slet ikke på listen over Danmarks mest brugte netbutikker, i efteråret er Temu blevet den butik, flest i Danmark bestiller pakker fra. Omkring 5% af al nethandel i Danmark sker på Temu.

Der findes ikke helt sikre tal for, hvor mange pakker fra Temu der ankommer til Danmark hver dag. Nogle gæt lyder på 20.000, mens andre anslår, at mere end 50.000 Temu-pakker kommer over den danske grænse hver dag.

Kilder: Børsen, Dansk Erhverv

Læs mere om