8 faldgruber du skal undgå, når du køber brugt computer eller brugt tablet
1: Prøv varen … og lugt til den
Virker tasterne? Er den rigtige software installeret? Tjek, at alle stik og kabler er med, og at varen kan lade. Køber du i butik, kan du oftest regne med, at der er styr på delene. Prøv evt. også at lugte til produktet – lugter det brændt, så undlad at købe det.
2: Tjek batteriet
Det er nemt at spotte en ridse i skærmen, men batteriets tilstand er sværere umiddelbart at se. Batteriet slides lidt, hver gang det lades op og efterfølgende aflades, og det kan være svært at skifte batteri i en moderne tablet eller computer, der ofte er limet sammen.
I nogle computere og tablets kan du se batteriets tilstand i indstillinger.
3: Er alt slettet?
Privatlivet er i top på de fleste computere og tablets, så det kan være svært for andre end ejeren at få adgang til forskellige funktioner. Selvom du kan tænde, så tjek også, om du kan ændre indstillinger eller downloade software. Er gamle koder ikke slettet, kan du få svært ved at bruge dit nye stykke elektronik.
4: Hold øje med versionsnummeret
Tjek, hvor gammel varen er. Selvom produktet virker, dropper mange producenter at opdatere softwaren efter en årrække. Når den ikke kan opdateres, er du dårligere sikret mod f.eks. virus.
5: Husk kvitteringen
I Danmark er der 24 måneders reklamationsret, når man køber nyt hos en forhandler. Køber du en brugt vare, der er under to år gammel, følger reklamationsretten produktet. Sørg derfor for at få den originale kvittering. Køber du en brugt computer, der er sat i stand i en butik, skal butikken tilbyde en ny reklamationsret på 24 måneder.
6: ’Købt som beset’ gælder ikke
Af og til kan du støde på en sælger eller butik, der siger, at varen købes som beset, men man kan ikke tage generelle forbehold. En butik kan dog godt tage forbehold, hvis den tydeligt gør obs på f.eks. ridser på bagsiden af tabletten. Hvis du har accepteret det ved købet, kan du ikke klage senere.
7: Har du fortrudt?
Mange tror, man kan fortryde et køb, når man har handlet i en butik, men loven giver ikke ret til at fortryde køb i fysiske butikker. Mange butikker tilbyder dog at tage en vare retur, hvis du ombestemmer dig. Når du køber på nettet, er der altid mulighed for at fortryde inden for 14 dage. Har du taget produktet i brug, kan der være begrænsninger.
8: Betal med betalingskort
Betal altid med kort, MobilePay eller kontanter, når du handler i en butik. Handler du på nettet, så betal med betalingskort, så banken kan spærre betalingen, hvis varen ikke når frem. Handler du privat, så betal med MobilePay eller kontanter. Lav aldrig en bankoverførsel, og stol aldrig på screenshots af, om pengene er gået ind eller ej. Tjek din egen konto som dokumentation.
Både din pengepung og miljøet vinder stort, når du køber brugt elektronik
En computer eller tablet med et år eller to på bagen giver ikke kun dig en personlig besparelse, men også miljø og klima høster frugterne, viser en undersøgelse fra det østrigske forskningsinstitut Fraunhofer.
Købet af en brugt tablet sparer således 91 % af den CO2-udledning, et køb ellers ville have. Der spares også på vandet, for mens en ny tablet kræver 12.075 liter vand, medfører en genbrugt tablet kun et forbrug på 1.695 liter. Mængden af elektronikaffald falder også med 71 %, når du køber brugt i stedet for nyt.