Brugt elbil: 7 gode råd, før du køber en brugt elbil
Danskerne køber elbiler som aldrig før, og med priserne på brugte elbiler i frit fald er det et oplagt tidspunkt at overveje at skifte til grøn kørsel.
Hvis du er på vej til at købe din første brugte elbil, har sammenligningsportalen Samlino.dk samlet 7 vigtige råd for at hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.
1. Tag en grundig prøvetur i elbilen
Når du besøger en forhandler eller møder en privat sælger, bør du insistere på en omfattende prøvetur. Elbiler er forskellige fra brændstofbiler, og du bør få en introduktion til opladningsprocessen, skærmsystemet og køreindstillingerne.
Under prøveturen er det også vigtigt at overveje, hvordan din kørestil påvirker batteriforbruget og rækkevidden.
Her kan du blandt andet tjekke, om det officielle tal for elbilens rækkevidde stemmer overens med dit reelle batteriforbrug under prøveturen.
Prøv bilen på forskellige typer af veje, fra bykørsel til motorvej, for at få en fornemmelse af dens alsidighed. Husk også, at rækkevidden bliver dårligere i ekstrem kulde og varme.
Desuden bør du udforske den såkaldte regenerative opbremsning, det vil sige den proces, hvor spildenergien, der frigives under bremsning, genbruges og anvendes til at genopfylde litiumbatteriet.
Test også bilens acceleration, men vær opmærksom på, at elbiler generelt accelererer væsentlig bedre end brændstofbiler.
2. Undersøg muligheder for opladning af elbilen
Det ideelle er at have en opladningsløsning hjemme hos dig selv. Hvis det ikke er muligt, så sørg for, at du har adgang til lademuligheder, enten tæt på hjemmet eller på din arbejdsplads.
Det kan være besværligt at eje en elbil, hvis du ikke har nem adgang til opladning. Men ofte kan lidt tilvænning også klare det, hvis du undersøger mulighederne for opladningsstationer i dit område. Du kan eksempelvis bruge tjenester som plugshare.com eller Spirrii Go-appen, og undersøg også hurtigladningsstationer langs dine typiske ruter.
Vær opmærksom på, at installation af en opladningsløsning derhjemme kræver hjælp fra en autoriseret elinstallatør.
3. Tjek batteriets tilstand og rækkevidde
Batteriet er hjertet i en elbil, og derfor er det afgørende at tjekke og forstå batteriets tilstand.
Batteriets ydeevne og rækkevidde forringes over tid. Hvis du køber fra en forhandler, bør du få oplysninger om bilens aktuelle rækkevidde. Hvis du køber fra en privat sælger, kan du overveje at lade batteriet op og køre det tomt for at vurdere den reelle rækkevidde.
Undersøg også, hvor hurtig ladetiden reelt er på en hurtiglader, og se efter ladekurven for at undgå at blive skuffet over tiden, det tager at lade bilen. På nogle elbiler fremgår det, at de lader med 250 kW, selvom de faktisk kun gør det i meget kort tid. Herefter lader de med 80 kW, hvilket selvfølgelig forlænger ladetiden.
Andre elbiler lader med 200 kW og holder ladehastighed rimelig stabilt. Sørg for at se efter en stabil ladekurve, hvis hastigheden på én ladning er vigtig for dig.
4. Tænk over dine kørselsbehov
Både rækkevidde og batterikapacitet har indflydelse på prisen af en brugt elbil. Hvis du kun planlægger korte ture, er 300 km rækkevidde for en bybil rigeligt og en bedre økonomisk løsning for dig.
Hvis du kører længere og oftere, skal du sørge for, at bilens rækkevidde og ladehastighed passer til dine behov. Generelt er det lettere at videresælge en brugt elbil med længere rækkevidde.
5. Gennemgå servicehistorik og garantier
Hvis du overvejer en nyere brugt elbil, kan den stadig have en gyldig garanti afhængig af kørte kilometer og serviceaftaler. Vær især opmærksom på batterigarantien. Mange bilmærker giver rigtig gode garantier på batteriet – de fleste giver op til 8 år – hvilket er vigtigt at notere med henblik på gensalg.
Sørg også for, at elbilens software er opdateret inden købet. Elbiler er meget software-drevne, og derfor er det vigtigt at lege med menuskærmen, som skulle du teste en ny mobil eller computer.
6. Overvej køb fra forhandler eller privat sælger
Brugte elbiler findes både hos forhandlere og private sælgere. Begge muligheder har fordele og ulemper.
Et køb hos en forhandler giver typisk mere sikkerhed, men priserne kan være højere og forhandlingsspillerummet mindre.
Køb fra en privat sælger kan være mere økonomisk, men kræver nøje gennemgang for at sikre, at elbilen og dens dokumentation er i orden.
Hvis du skal finansiere købet af en brugt elbil gennem et lån, er det en rigtig god idé at indhente flere tilbud, så du sikrer dig det billigste. På sammenligningsportaler, så som Samlino.dk, kan du gratis indhente tilbud fra flere banker og danne dig et overblik over dine muligheder for billån.
7. Vurdering af skader og forsikring
Når bilen er tændt, så lyt efter unormale lyde, som kan indikere mekaniske problemer. Se også nøje efter for stenslag, buler og rust.
Elbiler kan være dyre at købe, men de er ofte billigere i drift end benzinbiler. Vær dog opmærksom på forsikringsomkostningerne, som er højere for elbiler. Generelt koster en gennemsnitlig årlig præmie for ansvars- og kaskoforsikring på en elbil er ca. 8000 kroner, hvorimod tilsvarende forsikringer for benzin- eller dieselbiler i gennemsnit koster ca. 4800 kroner årligt, viser beregninger fra Samlino.dk. Dog kan du spare lidt, hvis du vælger en elbil med færre hestekræfter.
Kilde: Samlino.dk