Dækker forsikringen, hvis jeg bliver ramt af skybrud, mens jeg ikke er hjemme?
Meget mere regn end tidligere
I sommermånederne er der ikke langt mellem, meteorologerne varsler om skybrud et eller andet sted i Danmark. Og der kommer også mere regn. De menneskeskabte klimaforandringer betyder, at vejret har ændret sig: I Danmark er gennemsnitstemperaturen steget – og det samme er regnmængderne.
Skybrud er ifølge DMI defineret som regnvejr, hvor der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter eller derunder. På en gennemsnitlig sommermåned falder der 60-80 millimeter, så der er tale om en stor mængde regn på kort tid – og dermed kan det være svært for jorden at opsuge de store vandmængder. Har det regnet i dagene forinden, kan det måske være svært for jorden at suge alt vandet, og hvert år bliver mange husstande ramt af vand i kælderen, når det har regnet meget.
Tænk dig om, så dækker forsikringen, hvis der er skybrud
Skybrud kommer næsten kun i sommerhalvåret, som også er den tid, hvor mange danskere rejser væk. Hos Forsikringsoplysningen, der rådgiver danskerne om forsikring, har Anne Garde Slothuus flere gange fået spørgsmålet om, hvordan man er dækket, hvis der kommer et skybrud, mens man er langt væk på ferie.
”Som udgangspunkt dækker forsikringen, hvis definitionen for skybrud er opfyldt. Det er enten 15 mm regn i løbet af 30 min eller 40 mm (nogle selskaber 30 mm) i løbet af 24 timer. Man har dog altid pligt til at begrænse eventuelle skader, i det omfang det er muligt.”
Kort sagt gælder det om at handle fornuftigt. Er dine kældervinduer tæt på terræn, og har du ladet dem stå åbne, mens du er rejst væk i 3 uger, kan du i yderste tilfælde risikere, at forsikringen ikke vil erstatte eller yde fuld erstatning for de skader, et skybrud kan forårsage.
Du skal altså ikke efterlade døre eller vinduer åbne, hvis ikke du er hjemme, lyder et af rådene fra Anne Garde Slothuus:
”Jeg vil også anbefale, at man inden ferien tjekker, at tagrender er fri for snavs, at udendørs afløb ikke er blokeret af blade og skidt, og at alle døre og vinduer er helt lukkede. Og så er det en rigtig god idé at alliere sig med en nabo, som har en nøgle, og som kan tjekke, om der er kommet vand ind og kontakte jer, hvis uheldet skulle være ude.”
Sådan bør du sikre dig, hvis der er varslet skybrud, hvor du bor:
- Luk vinduer og døre, og hav sandsække parat
- Afblænd lavtsiddende ventilationshuller i ydervægge og sokler
- Tjek tagrender, nedløbsrør og afløb i kælderskakte
- Put dyrebare ejendele i plastbokse og flyt dem væk fra kælderen
- Begræns opstigende kloakvand i kælderen med plastik og sandsække ovenpå gulvriste og i toilet