Pas på, når du vælger snobrødspind: Undgå giftige træer og buske
Tag giftige træer og buske alvorligt
Kan man bruge en hvilken som helst pind fra haven eller skoven til at bage snobrød på?
»Nej, det kan man ikke,« lyder det umiddelbare svar fra naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard.
Nogle træer og buske – eller dele af dem – er som bekendt giftige. Og selvom det er svært at sige noget generelt om risikoen for at blive syg, hvis man benytter dem til snobrød, er anbefalingen klar: Lad være at tage chancer.
Et eksempel er thuja, som i nogle tilfælde har gjort hunde alvorligt syge.
»Hvis en hund gnaver i en thujagren, så skal der små mængder gift til, før nyren står af. Så det er noget, man skal tage alvorligt,« siger Jes Aagaard.
Hold dig fra disse træer og buske
Følgende træer og buske er alle eksempler på sorter, man bør afholde sig fra at bruge til snobrødspind, da de er helt eller delvis giftige. Eksemplerne er samlet af økologisk havebrugskonsulent hos havenyt, Henrik Ahlmann.
- Hyld
- Rønnebær
- Druehyld
- Enebær
- Thuja
- Cypres robinie
- Guldregn
- Hestekastanje
- Buksbom
- Liguster
- Gyvel
- Kaprifol
NB: Listen er ikke udtømmende
Fyr og gran giver dårlig smag
Frisk fyr og gran er uhensigtsmæssige at bruge til snobrødspinde, da de indeholder terpentinholdig harpiks, der kan give afsmag til brødet. Men netop på grund af harpiksen vælges de tit fra.
Gode sorter til snobrødspinde
Grene fra de fleste almindelige danske løvtræer fungerer godt til snobrød. Eksempler herpå kan være:
- Pil
- Hassel
- Æble
- Pære
- Blomme
- Ahorn
- Birk
- Bøg
- Eg
Kilder: Naturvejleder ved Naturstyrelsen Jes Aagaard og havenyt.dk