Shrinkflation: Her er varen, der gerne må skrumpe

Når råvarepriserne stiger, ender dine dagligvarer ofte på skrump for at skjule en stigning i kiloprisen. Prisen kan altså holdes i ro, hvis en vare bliver mindre. Et sted skal du dog glæde dig over en vare, der bliver mindre og mindre
Pakke med vaskepulver ligger på en grøn dug

Vaskepulver må gerne skrumpe. Når vaskepulver bliver mindre, er det ofte en fordel for miljøet. 

Én vare må gerne skrumpe

Kigger du i kurven, når du har været ude for at købe ind, er der stor sandsynlighed for, at indholdet i kurven er mindre end før. Også selvom du har købt det samme antal varer.

 

Råvarepriserne stiger. Prisen på transport stiger. En af måderne, hvorpå producenterne af dagligvarer og supermarkederne kan sende prisstigningen videre til dig som forbruger, er ved at gøre varerne mindre. På den måde kan man ”gemme” en stigning i kiloprisen, uden at du så nemt opdager, at det er blevet dyrere at gå i supermarkedet.

 

Én vare må gerne skrumpe – faktisk er det en fordel for miljøet, når det sker.

Vaskemidlet bliver mindre og mindre

Gennem årene er pakkerne med vaskepulver blevet mindre og mindre – og det er ikke prisstigninger, der er skyld i, at vaskepulveret og flaskerne med flydende vaskemiddel er skrumpet.

 

Vaskemidler bliver mere og mere effektive – blandt andet på grund af nye ingredienser som enzymer. I gamle dage bestod vaskemidler i høj grad af ren sæbe, men i dag betyder netop enzymer, at man kan reducere mængden af sæbe i vaskemidlet. Og da enzymer fylder mindre end sæbe, fylder moderne vaskemidler meget mindre end de vaskemidler, der var almindelige for 20 år siden. Det skal simpelthen bruges mindre pulver eller flydende vaskemiddel til at få en maskinfuld tøj rent.

 

De skrumpede vaskemidler er gode for miljøet af 2 grunde:

  • Koncentrerede vaskemidler fylder mindre end ukoncentrerede vaskemidler. Der kan altså være mere på de lastbiler, der transporterer fra producenter til centrallager og fra supermarkedernes centrallagre til butikkerne.
  • Mængden af fyldstoffer og hjælpestoffer er mindre i koncentrerede vaskemidler end ukoncentrerede. Fyldstoffer og hjælpestoffer har ikke nogen reel funktion i at få vasketøjet rent, men stofferne kan stadig have utilsigtede virkninger i naturen. Derfor gælder det om at have så lille en mængde fyldstoffer som muligt.

Mere vaskemiddel giver ikke renere tøj

Der er ikke grund til at dosere ekstra meget vaskemiddel, hvis der er mange pletter på tøjet. Det er kun en bestemt mængde vaskemiddel, der kan opløses i vandet. Det overdoserede vaskemiddel bliver altså blot skyllet ud.

Husk: Hold øje med doseringen

Vaskemidler bliver løbende mere effektive. Så selv om du køber den samme pakke, som du altid har købt, kan den være skrumpet en smule siden sidst. Når vaskemidlet skrumper, er det oftere tegn på, at det er blevet mere effektivt – og at du så skal dosere mindre, når du vasker.

 

Op mod 50 procent af danskerne doserer vaskemiddel på øjemål – og forholder sig ikke til doseringsvejledningen på pakken. Det har flere undersøgelser af danskernes vaskevaner vist tidligere.

Overdoserer man vaskemidlet, risikerer man at:

  • Skade tøjet
  • Skade miljøet. Vaskemidler bliver opløst, når de bruges. Er der for meget vaskemiddel, opløses den del, der ikke bruges, ikke i vaskemaskinen og ender i naturen eller på rensningsanlægget
  • Belaste din økonomi. Overdoserer du, køber du vaskemiddel, du ikke bruger
  • Få irriteret hud og i værste fald fremkalde allergi.

Sådan finder du ud af, hvor hårdt dit vand er

Vaskemiddel skal doseres efter, hvor hårdt vandet er der, hvor du bor. Der er stor forskel på vandets hårdhedsgrad fra vandboring til vandboring – og du bør derfor sætte dig ind i, hvor hårdt vandet er i dit område.

 

Spørg vandværket eller forsyningsselskabet om vandets hårdhedsgrad i dit område. Du kan også se vandets hårdhedsgrad på kortet herunder: