Sådan sælger du din gamle cykel: 7 gode råd
Du kan altid prøve at sælge din brugte cykel
Selvom din cykel ikke er i tiptop stand, skal du ikke holde dig tilbage med at prøve at få den solgt. Sådan siger redaktør på DBA Guide Julie Schoen.
»Nogle folk elsker selv at sætte gamle cykler i stand, og andre skal bare bruge en ekstra cykel, der kan køre det sidste stykke fra en station til deres arbejde, så du kan godt tjene et par hundrede på en gammel cykel.«
Uanset om din brugte cykel er i den helt trætte ende eller blot har lidt småskavanker, er der en række punkter, der er gode at være opmærksom på, når du forsøger at sælge den. Se rådene herunder.
1) Lov ikke mere, end du kan holde
Hvis du sælger en brugt cykel, så lad være med at sælge den som andet end det, den er. Lover du mere, end du kan holde, kan det hurtigt blive spild af både din egen tid og de potentielle køberes, som kan føle sig snydt, når de kommer for at kigge på den. Vær ærlig om stand og skavanker, slid og rust.
2) Vælg den rigtige stand
Samme logik gælder, når du skal vælge kategori i forhold til cyklens stand. Vælg altså ikke kategorien »Perfekt«, hvis din cykel er punkteret på begge dæk, og kæden er faldet af.
3) Frisk cyklen op
Selvom det er en brugt cykel, er der ingen grund til, at den ser mere trist ud end højst nødvendigt. Man skal ikke underkende det visuelle udtryk. Vask og børst i det mindste mudder og støv af cyklen og smør evt. kæden med lidt olie, så den tager sig så godt ud som mulig, når en potentiel køber ønsker en prøvetur. Har du evnerne, og vil du prioritere tiden til det, kan du overveje at fikse f.eks. et træt gearskifte eller en slap håndbremse. På den måde kan du tillade dig at tage lidt mere for den.
4) Prissæt cyklen rigtigt
Et godt udgangspunkt er at tjekke, hvad andre brugte cykler i dit område koster, for at få en idé om, hvad du kan få for din. Haster det ikke med at sælge cyklen, kan du lægge dig i den lidt dyrere ende, væbne dig med tålmodighed og se, om nogen »bider på«. Vil du gerne af med den her og nu, så læg dig lige i underkanten af gennemsnittet, og husk, hvad der står på første side i enhver sælgers håndbog: 799 kr. ser bare mere attraktivt ud end 800 kr. En anden helt konkret fordel ved at ligge i den billige ende er, at mange købere sorterer deres visning efter at se de billigste cykler først.
Hav altid stelnummeret klar
Enhver køber bør blive mistænksom, hvis sælger ikke kan, vil eller tøver med at oplyse cyklens stelnummer. Sørg derfor for at have det klar, når en potentiel køber spørger efter det.
5) Folk prutter om prisen, så beslut dig for, hvad du vil have!
Ærlighedsprincippet fra råd nummer 1 gælder også, når du prissætter din cykel, men ingen kan fortænke dig i at forsøge at få mest muligt for din brugte havelåge. Køber er omvendt på jagt efter at få prisen så langt ned som muligt, og det er mere reglen end undtagelsen, at folk prutter om prisen. Beslut dig derfor for, hvor stort et afslag du er villig til at give, og sæt prisen derefter. Du kan også vælge fra start at sætte den pris, du ved, du vil have, men så er det en god idé at oplyse de potentielle købere om, at du ikke giver nedslag i prisen. Uanset hvad, er det en god idé at have en taktik, så du ikke bliver overrumplet.
6) Teksten: Vær ærlig, men positiv – og del gerne en anekdote
Brug først og fremmest teksten til at forventningsafstemme med de potentielle købere. Skriv med andre ord, hvad de kan forvente at se, hvis de kommer fysisk forbi og kigger på cyklen. Undgå imidlertid at tale cyklen ned, og brug i stedet positive vendinger som: »Den har nogle fejl, men den kører fint.« Det kan også virke godt på nogle, hvis du skriver, hvad du selv har brugt den til, og deler en personlig anekdote: »Den har trofast taget mig 5 km til og fra arbejde hver dag, men nu har mine behov ændret sig.« Eller måske har det været din mormors? Vær dog samtidig opmærksom på, at for meget tekst kan få nogle til at scrolle videre.
7) Billeder: Hiv cyklen op af kælderen!
Der er ingen grund til at være nærig med billederne. Upload gerne mange, så de potentielle købere kan danne sig det bedst mulige indtryk. Men sørg nu for at hive cyklen op af kælderen eller ud af skuret, så du ikke uploader 8 underbelyste og grynede fotos. Find i stedet en park eller noget natur og skab så positivt et udtryk så muligt. Det er en god idé også at vise cyklens skavanker på billederne. Nogle gange virker det faktisk mindre slemt at se dem end at læse om dem. Gem dog fejl og slid til de sidste billeder. Start med et billede, der viser hele cyklen, og derefter de dele, der »trækker op« og gør cyklen mest mulig attraktiv.