8 ting, du ikke bør købe brugt til dit barn

Både miljøet og pengepungen har gavn af, at du køber genbrug til dit barn. Men der er visse ting, du helt bør lade være eller være påpasselig med at anskaffe brugt. Vi guider dig gennem genbrugsjunglen sammen med sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk Helen Amundsen og fodterapeut Pia Bondorph Nielsen.

Vær opmærksom på sikkerheden

Ligegyldigt hvilket genbrugsprodukt du køber, bør du være opmærksom på, om sikkerheden omkring produktet er i orden. Tjek bl.a., at seler, låsemekanismer, bremser og lignende virker, og at der ikke mangler skruer mv. Med brugt tøj bør du være sikker på, at tøjet ikke har lange snore, som barnet kan blive viklet ind i.

På Børneulykkesfondens portal SikkerHverdag kan du læse mere om, hvordan du tjekker sikkerheden af børneudstyr.

Kilder: Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fra www.netsundhedsplejerske.dk, seniorrådgiver Helen Amundsen fra Forbrugerrådet Tænk og fodterapeut Pia Bondorph Nielsen fra Klinik for Fodterapi.

 

Cykelhjelm

Cykelhjelme bør du holde dig fra at købe brugt, da du ikke kan vide, om hjelmen har været udsat for stød. Har den det, er den muligvis ikke sikker længere, fordi det stødabsorberende materiale i hjelmen kan have taget skade.

Autostol

Autostolen indeholder også stødabsorberende materiale, der tager skade, hvis stolen får stød. Derfor kan du ikke være sikker på, at en brugt autostol er lige så sikker som en ny. Vær derfor påpasselig med at købe en brugt autostol, eller køb den fra nogle, du kender og stoler på, så du er sikker på, den ikke har været involveret i en ulykke.

Hvis du vil købe en brugt autostol, bør du sikre dig, at den er sikkerhedsgodkendt og dermed lovlig. Det såkaldte ECE-mærke fortæller, at stolen lever op til EU-kravene. En autostol mærket med ECE-44-03 og ECE-44-04 er lovlig, men en stol mærket med ECE-44-02 er ikke.

Rådet for Sikker Trafik har desuden lavet en guide til, hvordan du finder den rigtige autostol.

Madras

Er du på udkig efter en brugt madras, er det altafgørende, at den kan vaskes ved 60 grader i vaskemaskinen. Det kan de fleste større madrasser ikke, og derfor anbefales det ikke at købe dem brugt, da de kan være fyldt med støvmider og andet, der kan udvikle allergi hos barnet.

Køber du alligevel en brugt madras, skal du være sikker på, at den passer til sengen, så der ikke er »huller« mellem madrassen og sengen, hvor barnet kan risikere at komme i klemme.

Gamle møbler

Vær påpasselig med at købe gamle møbler, der ikke overholder nutidens sikkerhedskrav. F.eks. høje stole, hvor barnet kan falde ud, tremmesenge, hvor der er for stor afstand mellem tremmerne, eller små slagbænke, hvor låget kan falde ned over barnet. Gamle børnemøbler kan også være malet med gammel maling, der er fyldt med bly.

Vær desuden påpasselig med at genbruge meget gamle dyner, puder og sengetøj, der kan udvikle allergi hos barnet, også selvom det bliver vasket.

Puslepude af stof

Det anbefales ikke, at du køber en brugt puslepude, hvis den er lavet af stof. Den kan være tisset igennem mange gange og være fyldt med bakterier. Køber du en puslepude med betræk, der kan vaskes, eller kan selve puden vaskes, burde der ikke være problemer.  

Sutter og sutteflasker

Sutter og sutteflasker bliver slidte og mørnede med tiden og skal desuden udskiftes jævnligt, så derfor bør du generelt holde dig fra at købe dem brugt eller lade dem gå i arv fra barn til barn.

Gammelt legetøj

Køber du brugt, ældre legetøj, er der risiko for, at legetøjet indeholder uønskede stoffer, som tidligere var tilladte. Det frarådes bl.a. at købe blødt legetøj, der er produceret før 2007, eller legetøj, der er produceret uden for EU, da der er risiko for, at det indeholder ftalater, der kan være hormonforstyrrende. Ligeledes bør du undgå at købe babylegetøj produceret før 2015, da der i dette år kom et forbud mod visse flammehæmmende stoffer, som også kan være skadelige. Nyere legetøj, der kan vaskes grundigt, f.eks. i vaskemaskinen eller opvaskemaskinen, kan du godt købe brugt uden betænkning.

Sko

Generelt anbefales det ikke, at du køber brugte sko til dit barn. Børns fødder og benstillinger er forskellige, og et barn, der bruger en brugt sko, risikerer at blive præget af fod- og benstillingen fra skoens tidligere ejer. Du kan godt købe brugte sko, hvis de kun er brugt meget kortvarigt, f.eks. en enkelt dag. Så vil de ikke have nået at tage form fra fødder og benstilling.

Læs mere om