Sådan undgår du at slå prutter, der lugter
Hvorfor prutter man?
14 gange om dagen. Så tit slipper vi i gennemsnit en lille vind – så en prut er helt naturlig. Prutter opstår på 2 måder:
- Luft kommer ind i maven udefra: Når du spiser, sluger du luft, men du risikerer at sluge ekstra meget luft, hvis du spiser for hurtigt, tygger tyggegummi eller ryger. Får du for meget luft med ned i maven, kan du blive oppustet og opleve, at maven rumler. Luften skal ud af ”systemet”, og det sker i form af prutter.
- Luft kommer indefra: Når maden fordøjes i dine tarme, dannes der luft. Det er tarmbakterierne, der producerer gassen – og derfor betyder det meget for antallet af prutter og lugten, hvad du spiser. Lidt længere nede i artiklen får du svar på, hvilke madvarer der giver færre prutter – og mindre lugtende prutter.
Ud over de to måder at få og have luft i maven på kan nogle typer af medicin have den bivirkning, at man får luft i maven.
Hvorfor lugter prutter?
En prut består af gas – og det er gassen, du kan lugte. Langt oftest består prutterne af de lugtfri gasser oxygen, nitrogen, hydrogen, kuldioxid og methan, der alle bliver produceret, når vores tarme forarbejder de kulhydrater, vi har spist.
Lugter prutter, skyldes det, at prutten indeholder svovlbrinte, der er en meget lugtende gas. I hvert fald når mængden af svovlbrinte er lav, hvilken den trods alt er i en prut.
Forskere fra Monash University i Australien har for nogle år siden undersøgt, hvorfor prutter lugter – og hvilke fødevarer der får prutter til at lugte mere. Konklusionen var, at prutterne kommer til at lugte mindre, hvis man skærer ned på proteinholdige madvarer.
Omvendt betyder et højt forbrug af for eksempel kød, æg og mejeriprodukter, at man slår meget ildelugtende prutter.
7 madvarer, der giver mindre lugtende prutter
Lugter dine prutter slemt, så øg dit indtag af disse madvarer:
- Kartofler
- Bananer
- Bælgfrugter
- Hvede
- Artiskokker
- Asparges
- Korn
Hvad kan jeg spise, for at mine prutter lugter mindre?
Folk, der slår lugtende prutter meget eller har meget luft i maven, bliver tit rådet til at skære ned på fibrene og spise mad med flere proteiner for at mindske produktionen af hydrogen, methan og carbondioxid i tarmene. Disse gasser produceres under tarmbakteriernes naturlige processer i maven og gør, at du prutter. Men udskifter man fibre med protein, så kan det sagtens være, at man mindsker antallet af prutter – men man øger risikoen for, at der dannes svovlbrinte i tarmene. Og prutter med svovlbrinte lugter markant værre end prutter med methan og carbondioxid – så det kan godt være, at du prutter lidt mindre, til gengæld lugter prutterne værre!
De australske forskere fandt ud af, at forsøgspersoner, der indtog ”langsomme” kulhydrater, som er kulhydrater fra for eksempel frugt, grønt og fuldkorn, havde mindre lugtende prutter. De langsomme kulhydrater findes blandt andet i kartofler, bælgfrugter og forskellige typer korn.
Spiser man de langsomme kulhydrater, bliver der mindre plads til gasproduktionen, når fibre og proteiner passerer tarmene.
Hvorfor lugter andres prutter værre end mine egne?
Det er svært at bevise, hvorfor de fleste mennesker synes, at andres prutter lugter værst. Blandt forklaringerne kan dog være:
- Du kender din egen prutlugt, og derfor reagerer du ikke så voldsomt på den
- Du reagerer pr. refleks på andres prutter. ”Påpasseligheden” over for andres prutter kan stamme fra dengang, vi gik uden tøj, og en prut var en reel risiko for smitte med bakterier
Hvad kan jeg ellers gøre for at prutte mindre?
Oplever du, at du har meget luft i maven, er der også en række råd, du kan prøve:
- Spis mere frugt og flere grøntsager. Frugt og grønt giver ikke i særlig grad luft i maven. På samme måde anbefaler det engelske sundhedsvæsen, NHS, at man drikker pebermyntete.
- Tyg din mad grundigere. Dermed får du mindre luft med ned i maven, når du synker maden.
- Nedsæt dit forbrug af hårdt slik, tyggegummi, sodavand og andre drikke, der indeholder kulsyre.
- Sørg for regelmæssig motion. Fysisk aktivitet stimulerer tarmenes bevægelse, og dermed mindskes produktionen af luft.