Kan man spise brune avocadoer?

Der er intet sundhedsskadeligt ved at spise en avocado, der er blevet brun. Men smagen kan godt ændre sig.

Avocadoer bliver brune ved iltning. Det går dog ikke ud over sundheden.

?

Hvordan kan man nemt og kvikt undgå, at avocado ilter, og her er det bare ikke nok med citronsaft og tætsluttende låg? Og når skaden er sket, og de er blevet brune, kan de så spises, selvom man prøver at fjerne det brune lag – hvilket næsten er umuligt?

 

Karen Holtoug

Svar fra Mia Kristensen

Avocadoer indeholder fra naturens side et enzym, som ved kontakt med luftens ilt starter en brunfarvningsreaktion (på samme måde som i æbler). Det handler i bund og grund derfor udelukkende om at forsinke eller forhindre kontakten med ilt så vidt muligt. Derfor er det en god idé at lade avocadoens sten blive siddende i, hvis du skal gemme den halve avocado til senere. Det er også bedre at vakuumpakke den eller dryppe med citron og pakke den helt tæt.

Endelig kan man også ødelægge enzymet, hvilket gøres ved opvarmning. Jeg har aldrig selv testet dette fif, men ultrakort blanchering af hele avocadoen (med skind) og efterfølgende lynafkøling i isvand skulle også mindske brunfarvning efter udskæring. Er skaden sket, og avocadoen er blevet lidt brun, så er der ikke en egentlig sundhedsrisiko ved at spise det brune frugtkød. Det har typisk ændret smag (ud over farveændringen), så det er i bund og grund en smagssag, om man anvender det eller ej.

Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Københavns Professionshøjskole. Er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om