Hvordan opbevarer man bedst valnødder?
Jeg synes, jeg kan huske fra de gamle Tørsleffs syltebøger, at man kan bruge vandglas til at opbevare valnødder, så de ikke tørrer ud eller bliver kedelige. Kan ikke finde noget om det, men mon det stadig kan være rigtigt?
Jette Kinnerup Jensen
Svar fra Leif Skibsted
Vandglas er en basisk opløsning af natriumsilikat i vand, som tidligere blev brugt til at opbevare æg og enkelte andre følsomme fødevarer til vinterbrug. Metoden bruges ikke mere og må frarådes, da den er besværlig og kræver brug af ætsende kemikalier, som ikke mere anvendes i husholdningen. Vandglas, som dog stadigvæk kan købes, anvendes i dag mest til tætning af murværk og lertøj.
Valnødder opbevares bedst tørrede eller frosne. Når valnødderne er høstet, er det vigtigt at fjerne det grønne frugtkød og rense nødderne meget omhyggeligt. Da det grønne frugtkød misfarver hud, bør man altid bruge handsker. Tørring af de rensede nødder kan foregå i solen, i fyrrummet eller på en radiator.
Valnødder angribes let af mug og skimmel, selv under tørring. Afvaskning af nødderne med vand tilsat Atamon før tørring mindsker risiko for skimmel og mug. Nøddekernerne skal virke tørre, før tørringen stopper.
Frysning af de rensede nødder kræver megen plads i dybfryseren, men de friske nødder kan knækkes og kernerne fryses til senere brug i køkkenet. Friske valnødder smager anderledes end de tørrede, men begge har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, dog ikke de langkædede som i fede fisk. Valnødder er alligevel en sund snack, men spis aldrig mugne valnødder.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.