Hvor tit skal jeg støvsuge?

Støvsugning er sjældent en festlig opgave, men du bør støvsuge ofte for at mindske risikoen for skadelige stoffer og sikre et bedre indeklima i dit hjem.
Rød støvsuger på trægulv

Du skal støvsuge mindst 1 gang om ugen, gerne 2. Støvsuger du ofte, mindsker du riskoen for at indånde skadelig kemi. De farlige partikler vil nemlig gerne gemme sig i støvet.

Støv gemmer på farlige stoffer

Dit tv er formentlig behandlet med brommerede flammehæmmere. En smart ting, der skal beskytte mod brand, hvis der sker en kortslutning eller en overophedning i elektronikken i fjernsynet. Men flammehæmmerne frigives hele tiden til omgivelserne. På samme måde kan stoffet på sofaen eller lænestolen være imprægneret for at beskytte mod skidt.

 

De kemiske stoffer, som mange af de ting, vi omgiver os med i hjemmet indeholder, afgives til luften omkring os. Stofferne binder sig til støvet, og herfra kan stofferne optages i kroppen, når du indånder det støv, der hvirvles rundt, når du bevæger dig rundt i stuen.

Disse møbler er nogle af dem, der afgiver flest stoffer

Alle møbler, maling og andet inventar frigiver hele tiden små partikler til omgivelserne, og her er nogle af de ting, du skal være mest opmærksom på:

  • Elektriske apparater – frigiver flammehæmmere
  • Møbelstof – kan være imprægneret
  • Nye møbler – kan afgive formaldehyd og andre stoffer, der er problematiske i høje koncentrationer

Sluk apparaterne, når du ikke bruger dem

Et tv, en computer, et modem og alle de andre apparater, du har sat til stikkontakten, frigiver i større eller mindre grad kemiske stoffer til luften – især når apparaterne er tændt. Du bør derfor slukke på stikkontakten, når du ikke bruger apparaterne, det kan være om natten, i dagtimerne, hvor du er på arbejde eller studium, eller når du er på ferie.

Kilde: Miljøstyrelsen

Selvom du ikke kan se støvet: Støvsug 1-2 gange om ugen. Mindst.

En nullermand på gulvet er tegn på, at du skal få støvsuget, men faktisk bør du støvsuge ofte.

De skadelige stoffer, som frigives fra møbler og elektriske apparater, ophobes i støvet. Jo mere støv, jo højere er koncentrationen i støvet, der hvirvles op mange gange om dagen – og som du indånder.

 

Støvsug mindst 1 gang om ugen, er det officielle råd fra Miljøstyrelsen og Statens Byggeforskningsinstitut, men støvsug gerne 2 gange. Har du husdyr, taber de pelshår og slæber skidt og støv med ind. Derfor bør du støvsuge 4-7 dage om ugen, hvis du har husdyr som hund og kat.

 

Du bør også tørre støvsamlende overflader af mindst 1 gang om ugen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Luft ud, mens du støvsuger, og 3 gange om dagen

For at få mest muligt støv ud af dit hjem skal du åbne vinduerne, mens du støvsuger. En støvsugning hvirvler op i støvet, ligesom der kan frigives lidt fra støvsugeren, hvis din pose er af dårlig kvalitet eller tæt på at være fuld.

 

3 gange om dagen skal du åbne vinduerne. Gerne i 10 minutter og helst, så der er gennemtræk i huset. Udluftning er det bedste råd, når det gælder godt indeklima og at få støv væk.

Sparepærer må ikke støvsuges op

Der er kviksølv i sparepærer. Kviksølv spredes nemt og forurener støvsugeren eller kosten, hvis du forsøger at feje og støvsuge pæren op. Brug i stedet et stykke pap til at samle den ituslåede pære op. Pak pæren i en lufttæt beholder og aflever den på genbrugsstationen. Undgå at røre ved den ødelagte pære og sørg for at lufte grundigt ud, mens du rydder op og bagefter. Luft ud lidt oftere i dagene bagefter.

Hvis du vil undgå kviksølv fra sparepærer, så brug LED-pærer, da de ikke indeholder kviksølv.

Kilde: Miljøstyrelsen

Støvsug også dine elektriske apparater

Støv gemmer sig i dine elektriske apparater, så sørg for jævnligt at bruge møbelfoden eller den lille langhårsbørste til at støve for eksempel bagsiden af dit fjernsyn af. Støvsug også alle de andre apparater, der er tilsluttet stikkontakter – og husk bagsiden af køleskabet og fryseren, de er rene støvmagneter. Tv-apparater er en af de største kilder til de såkaldte flammehæmmere, der mistænkes for at kunne skade fostre, fremkalde kræft, forstyrre hormonbalancen og nedsætte evnen til at få børn.

Støvsug kun ydersiden af produkterne - og helst med en børste på støvsugerrøret. Elektronik er sårbart, når det gælder statisk elektricitet. 

Støvsuger du, og lufter du tit ud, mindsker du mængden af stoffer, du udsættes for.