Du snorker! Og hvordan kan du stoppe snorkeriet?
Musklerne slapper af
Du snorker, når musklerne i svælget slapper af – det gør de, når du sover. Tungen falder bagud og vibrerer mod den bløde del af ganen og mod drøblen, hvilket frembringer snorkelyden. Du snorker oftest mest midt på eller sidst på natten, da det er der, musklerne er mest afslappede.
Det kan du gøre ved din snorken
- Tab dig – selv et par kilo kan gøre en forskel - og hold igen med alkohol og sovemedicin.
- Undgå at ligge på ryggen – sy eventuelt en tennisbold på ryggen af din natskjorte, så du er nødt til at ligge på siden.
- Opsøg en øre-næse-halslæge, så du kan få undersøgt, om din snorken skyldes lidelser som store mandler, næsepolypper, hævelser i luftvejene og svulster.
- Prøv næseplaster eller snorkespray med olie. Der er dog ikke undersøgelser, der garanterer, at disse remedier virker, men det kan være værd at prøve.
- Hvis du har prøvet alt, og din partner er ved at gå ud af sit gode skind, kan I overveje at få separate soveværelser.
Ældre mænd snorker mest
I en undersøgelse fra 2012, hvor 200.000 mænd og kvinder deltog, blev det fastslået, at mænd snorker mere end kvinder – faktisk næsten dobbelt så meget. Jo ældre de er, desto værre bliver det, og omkring 80 procent af alle midaldrende mænd snorker. Ældre mennesker snorker generelt mere, fordi man med alderen bliver mere overvægtig, og fordi man mister muskulatur og bliver mere slap i vævet.
Ydre omstændigheder påvirker også din snorken
Din snorken kan også påvirkes af ydre omstændigheder: Har du for eksempel haft en hård dag, slapper musklerne mere af om natten, hvilket kan gøre, at du også snorker mere. Overvægt, alkohol og sovemedicin kan også gøre musklerne mere afslappede og medvirke til snorken.
Er snorken et problem?
Det afhænger af, hvor grelt et tilfælde det er, og hvem man spørger. Almindelig snorken går sjældent ud over søvnkvaliteten hos den, der snorker, mens snorkelydene være til stor gene for en eventuel partner.
Snorken kan hænge sammen med søvnapnø, og i disse tilfælde går det også ud over den, der snorker. Søvnapnø er, når vejrtrækningen stopper kortvarigt under søvnen, typisk 10-60 sekunder ad gangen. Ofte vil du vågne af pauserne i vejrtrækningen, dog uden at du næste morgen husker det. Den afbrudte søvn og manglende ilt gør, at du vil føle dig træt og uoplagt i løbet af dagen, og du kan risikere at falde i søvn på uhensigtsmæssige tidspunkter, hvilket kan være decideret farligt, når du for eksempel er i trafikken. Hold øje med tørhed i munden om morgenen og overdreven træthed, da dette kan være symptomer på søvnapnø.
Kilder: Patienthåndbogen, Sundhed.dk, Netdoktor, Illustreret Videnskab