Hvor farligt er glycidol?
Der har været nogle små notater det sidste års tid om fødevarer, som indeholder glycidol fra fortrinsvis palmeolie, men også andre planteolier. Det ville være en god idé, hvis I oplyser, hvor farligt glycidol er, og hvad glycidol kan forårsage i vore kroppe. Måske skulle I også oplyse, hvilken type produkter man skal undgå for indtage mindre mængder af palmeolie.
Manfred Graf, Dragør
Svar fra Leif Skibsted
Man kan undgå glycidol, hvis man bruger smør, koldpresset rapsolie eller koldpresset olivenolie. Glycidylestre opstår ved høj temperatur under oprensning af planteolier, som blandt andet anvendes til margarine. Dette omdannede fedtstof bliver under fordøjelsen til glycidol, der menes at være nyreskadeligt og kræftfremkaldende. Børn er mest følsomme.
Et lignende stof, 3-MCPD, dannes ved fremstilling af de billige udgaver af sojasovs, men ikke når sojasovs fremstilles ved gæring efter den oprindelige metode. EU har indført grænser for indhold af 3-MCPD i sojasovs og arbejder på at få sat grænser for glycidylestre og 3-MCPD i andre fødevarer.
Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.